Фото: Telegram Дмитра Лубінця

Україні вдалось повернути з окупації ще 12 дітей (фото)

Із тимчасово окупованих територій України вдалося повернути ще 12 дітей. Вони приїхали у безпечне місце разом зі своїми сім’ями.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"На Батьківщину вдалося повернути 12 українських діток", — написав він у Telegram.

За його словами, діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ — у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. Станом на сьогодні вони вже на підконтрольній Україні території. Кожна родина пережила тиск окупаційної "влади".

Повернення українських сімей з окупації

Деяким українським родинам примусово нав’язували оформляти російські паспорти, адже без "нових документів" громадяни безправні та не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою. За словами батьків, які пережили окупацію, лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Проте українцям пропонують відправити дітей на "реабілітацію", яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Також деяким маленьким громадянам доводилося відвідувати російські школи, в яких здійснювалася активна агітація за "русскій мір".

Повернення українських сімей з окупації

Зі слів повернутих громадян, "росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування". Також рашисти регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих мешканців.

"Вразила історія повернутого хлопця, який, плануючи своє майбутнє, виїхав з ТОТ, адже хоче стати українським рятівником і здобути освіту в омріяному закладі вищої освіти. Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей — стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію", — розповів Лубінець.

Родини, які повернулися з окупації, вже відвідали Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини РФ, свідками чи жертвами яких вони були.

Повернення українських сімей з окупації

Повернення українських сімей з окупації. Усі фото: Telegram Дмитра Лубінця

Нагадаємо, на початку липня із тимчасово окупованих громад Херсонської області на підконтрольну територію України вдалося повернути ще дев’ятьох дітей.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.07.2024 14:23