Фото: Генштаб ЗСУ

Українська армія може отримати нові переваги від заколоту "Вагнера", — ISW

Наслідки збройного повстання "Вагнера" для найманців та Пригожина залишаються незрозумілими, але Україна вже виграла від заколоту і може виграти ще більше. 

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики наголошують, що те, як Путін поводиться з групою "Вагнера" — найефективнішою бойовою силою Росії наразі — після повстання 24 червня, швидше за все, не дозволить їм воювати в Україні на час поточного українського контрнаступу і може назавжди знизити загальну спроможність Росії вести війну в Україні. Поспішний відхід групи "Вагнера" з Бахмута зруйнував російські позиції в цьому районі та сприяв тактично важливим успіхам, яких українські сили досягли навколо Бахмута.

Основні висновки:

  • 8 липня українські сили провели контрнаступальні операції як мінімум на трьох ділянках фронту. Заступник міністра оборони США з політики Колін Каль 7 липня зазначив, що нинішні українські операції на фронті є "початком середини" ширшого контрнаступу і тому "поки що рано судити", як іде контрнаступ.
  • Українська розвідка вказала, що російська влада використовує страх перед провокацією на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС), щоб витіснити український персонал і збільшити російську присутність на ЗАЕС напередодні майбутнього саміту НАТО.
  • Командир "Вагнера" заявив, що найманці вирушать до "Білорусі" після завершення відпочинку та відновлення сил до серпня 2023 року. Статус угоди між президентом Росії Володимиром Путіним та Пригожиним неясний, і угода може перебувати у процесі зміни.
  • Кремль, можливо, намагається забезпечити контроль над керівництвом та персоналом "Вагнера" в Африці та на Близькому Сході.
  • Відомий російський блогер припустив, що російське військове керівництво, можливо, перебуває в процесі ухвалення рішення про заміну міністра оборони Сергія Шойгу, припустивши, що наслідки повстання групи Вагнера 24 червня можуть все ще мати наслідки для найвищих ешелонів військового командування.
  • Українські та російські війська провели наземні атаки навколо Бахмута.
  • Російські сили провели обмежені наземні атаки вздовж лінії Авдіївка-Донецьк.
  • Українські сили продовжили контрнаступні дії на заході Запорізької області.
  • Український уряд зазначив, що російська окупаційна влада щосили намагається компенсувати персонал у критично важливих галузях, що призводить до нестачі кадрів, що може перешкодити військовим зусиллям Росії.

Нагадаємо, у Білорусі почали зводити табори для розміщення терористів ПВК "Вагнера". Перший табір на вісім тисяч людей зводять за 200 кілометрів від кордону з Україною. Його облаштують в Осиповичах Могильовської області.

Відомо, що ввечері 24 червня самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним. У прес-службі російського диктатора заявили, що власник ПВК "Вагнера" прийняв пропозицію самопроголошеного президента Білорусі про зупинення руху найманців на території Росії та подальші кроки щодо деескалації напруги. Сам Пригожин підтвердив цю заяву та повідомив, що "вагнерівці" повертаються у польові табори. Пізніше у Кремлі заявили, що з Пригожина знімуть обвинувачення, а сам він поїде до Білорусі.

Раніше повідомлялось, що на цвинтарі знищених в Україні бойовиків ПВК "Вагнера" у Краснодарському краї РФ з’явилося 776 нових могил. І це лише за останні сім місяців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 09.07.2023 07:01