Фото: pixabay

Українські лікарні будуватимуть за новими нормами: що зміниться

Медзаклади в Україні почнуть будувати за новими державно-будівельними нормами. Зокрема, тепер палати лікарень будуть просторими та з власним душем і вбиральнею.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

За даними уряду, у лікарнях також облаштують приміщення для відпочинку членів родин, які перебувають із пацієнтом.

Окрім цього, біля входу в медзаклад розташують паркомісця для людей з інвалідністю. На всій території лікарні мають зʼявитися паркомісця для автомобілів, велосипедів, мотоциклів, а також електрозарядні пристрої для електромобілів. 

Водночас у нових нормах зроблено акцент на інклюзивності всіх приміщень лікарні та її території загалом.

"Будівлі проектуватимуться з урахуванням принципів безбарʼєрності, з широкими коридорами та дверними отворами, облаштовуватимуться системами навігації, в тому числі з аудіо покажчиками. Для потреб маломобільних груп населення будуть облаштовані окремі санітарно-гігієнічні приміщення", — зазначили в повідомленні.

Нові будівельні норми набрали чинності 1 березні 2023 року. Усі зміни будуть застосовані як для будівництва нових лікарень, так і для реконструкції вже наявних медзакладів. 

"За рік війни окупанти чи не щодня цілили в наші лікарні та амбулаторії. За цей час вони пошкодили 1 151 обʼєкт медзакладів. Ще 174 обʼєкти медзакладів зруйновано вщент, їх доведеться відбудовувати з нуля. Ми маємо все відбудувати в рази краще, ніж було, за кращими світовими зразками. Нові ДБН – перший крок до створення медзакладів нового рівня. Це зміни, які дозволять покращити якість надання медичної допомоги пацієнтам та значно поліпшать умови перебування пацієнтів в лікарнях", – розповів міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Також Ляшко наголосив, що нові норми направлені не лише на покращення комфорту пацієнтів, а й на поліпшення умов роботи медиків. Зокрема, для них передбачено зручні кімнати для повноцінного відпочинку.

"Зміни також торкнуться проектування відділень – вони більше не будуть хаотично розкидані по лікарні, а розташовуватимуться відповідно до того, наскільки вони взаємоповʼязані одне з одним. Це суттєво вплине на час та зручність доставки пацієнта. Окрім того відділення невідкладної допомоги буде повністю адаптовано  до міжнародних норм планування відділень "emergency", — зазначили в уряді.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що Старобільську Луганської області рашисти розгорнули військовий шпиталь. 11 лютого до цього медзакладу привезли близько 20 вантажівок із пораненими загарбниками.  

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 04.03.2023 14:16