Українські сили провели успішну спецоперації неподалік Євпаторії. Джерело: "РБК-Україна"

Українські "Нептуни" знищили в Євпаторії системи ППО окупантів вартістю $1,2 млрд, — ЗМІ (відео)

Військова контррозвідка Служби безпеки України та Військово-морських сил цієї ночі провели біля Євпаторії унікальну спецоперацію, під час якої "відмінусували" російський комплекс протиповітряної оборони "Тріумф" вартістю 1,2 мільярда доларів.

Про це повідомив "РБК-Україна" з посиланням на джерела в СБУ. По цілі ефективно відпрацювали безпілотники та ракети "Нептун".

"Спочатку безпілотники СБУ вразили "очі" комплексу — радари та антени. А після виведення з ладу радіолокаційних станцій, підрозділи ВМС двома крилатими ракетами "Нептун" вдарили по пускових комплексах С300/400 "Тріумф", — йдеться в повідомленні.

Тож, як раніше наголошував голова СБУ Василь Малюк, "бавовна палала і буде палати". Джерела у Службі безпеки України також запевнили, що росіян у Криму очікують нові "сюрпризи".

Євпаторія на мапі

Євпаторія на мапі. Джерело: deepstatemap

Що відомо про російський "Тріумф"

С-400 "Тріумф" — це російська зенітна ракетна система великого і середнього радіуса дії, зенітний ракетний комплекс (ЗРК) нового покоління.

Цей комплекс створений для ураження літаків-розвідників, літаків стратегічної та тактичної авіації, тактичних, оперативно-тактичних балістичних ракет, балістичних ракет середньої дальності, гіперзвукових цілей, встановлювачів перешкод, літаків радіолокаційного дозору і наведення та інших.

Ці системи росіяни застосовують не тільки як протиповітряну оборону, але і для обстрілів, а оскільки С-400 не призначені для наземних ударів, вони є вкрай неточними та руйнівними.

Попереднє знищення комплексу С-400 "Тріумф" у Криму

У середу, 23 серпня, у тимчасово окупованому Криму пролунали вибухи. Удару зазнав ракетний комплекс С-400 "Тріумф". Знищено техніку, що перебувала поблизу, а також особовий склад у ній.

У розвідці розповіли, що внаслідок вибуху повністю знищено саму установку, а також встановлені на ній ракети та особовий склад, який там перебував. Наголосили, що росіяни мають небагато установок С-400, оскільки це відносно нова розробка. Водночас представник Головного управління розвідки Андрій Юсов зазначив, що ракетні комплекси С-400 є візитною карткою російської ППО, тож така втрата для армії РФ є відчутною.

Нагадаємо, що в липні за допомогою HIMARS українські воїни знищили дорогу російську зенітно-ракетну систему С-400 "Тріумф", яка розташовувалась під Дебальцевим. Таким чином Сили оборони помстилися окупантам за обстріл Краматорська.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 14.09.2023 11:36