Винищувач F-16. Фото: "Вікіпедія"

Українські війська намагаються послабити ППО Росії перед отриманням F-16, — ISW

Збройні сили України намагаються послабити російську протиповітряну оборону напередодні отримання винищувачів F-16. Це дозволить Україні більш ефективно використовувати пілотовану авіацію.

Про це повідомили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Українські сили можуть намагатися активно деградувати російську протиповітряну оборону до того, як Україна отримає значну кількість літаків, щоб створити умови для майбутнього використання Україною пілотованих літаків ближче до зон фронту", — зазначили фахівці.

Зокрема, як наголошують в Інституті, ворожу ППО українська армія послабляє саме напередодні очікуваних поставок винищувачів F-16 в Україну, які мають розпочатися влітку і восени цього року. За даними аналітиків, про спроби послаблення рашистської ППО свідчать нещодавні удари ЗСУ по батареях С-300 та С-400 у Криму і Бєлгородській області.

"Системи ППО С-300/С-400 і винищувачі Су-57 є важливими засобами російської ППО та авіації, які позбавляють Україну можливості використовувати літаки поблизу лінії фронту і підтримувати російські наступальні операції в Україні", — додали аналітики.

Фахівці Інституту додали, що є ймовірність того, що ЗСУ невдовзі можуть перейти до концепції операцій, яка поєднує авіацію з підтримкою наземних операцій, але за деяких умов:

  • якщо українські військові отримають достатню кількість винищувачів;
  • західні партнери підготують достатню кількість кваліфікованих пілотів;
  • якщо Україні вдасться послабити російську протиповітряну оборону.

Водночас в ISW зауважили, що українські та західні офіційні особи раніше наголошували, що знадобиться певний час для належної підготовки достатньої кількості українських пілотів і оснащення українських Збройних сил щонайменше 150 літаками F-16, необхідними для здобуття переваги в повітрі і для підтримки наземних операцій.

"Українські офіційні особи також визначили, що вони планують використовувати F-16 та інші літаки для обмеження дій російської авіації, а речник ПС України Ілля Євлаш зазначив, що лише двох ескадрилей F-16 — приблизно 18 літаків — буде достатньо, щоб суттєво вплинути на ситуацію в українському повітряному просторі", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, 7 червня аналітики американського Інституту вивчення війни повідомляли, що обмеження можливостей Заходу щодо навчання пілотів-партнерів на винищувачах F-16 створюють вузькі місця, які вплинуть на здатність України ефективно використовувати ці літаки у майбутньому. Київ не зможе використовувати всі літаки, надані Заходом, максимально ефективно доти, доки низка українських пілотів проходять навчання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 13.06.2024 07:07