Фото: Генеральний штаб ЗСУ

Українські військові просуваються вздовж російських укріплень у Запорізькій області: мапа від ISW

Збройні сили України просунулися в районі Роботиного, а також ведуть наступ вздовж лінії російських укріплень у Вербовому, що у Запорізькій області.

Про це повідомляє американський Інститут вивчення війни (Institute for the Study of War).

Аналітики, посилаючись на геолокаційні відеозаписи за 5 вересня, вказують, що російські загарбники завдають ударів по українських позиціях на північний захід і захід від Роботиного. Це вказує на те, що Сили оборони України просунулися у цьому районі. Раніше окупанти стверджували, що вони його контролюють. 

Також, за даними ISW, геолокаційні дані, свідчать, що українські сили просунулися на південь від Роботиного і на північний захід від Вербового. Перебування неподалік останнього населеного пункту може свідчити, що військові просуваються вздовж лінії російських укріплень, які пролягають уздовж цього населеного пункту.

мапа

Просування ЗСУ у Запорізькій області. Мапа: ISW

"Українські військові джерела також підтвердили, що українські сили досягли успіху в напрямку Роботине-Новопрокопівка на південь від Оріхова, а також повідомили, що українські сили проводять успішні наступальні операції на південь від Бахмута. Російські джерела продовжують скаржитися на те, що російським військам не вистачає контрбатарейних засобів і артилерійських боєприпасів в умовах українського контрнаступу", — пише ISW.

Українські контрнаступальні операції на кордоні Донецької та Запорізької областей, наголошують аналітики, швидше за все, досягли успіху. Вони заблокували дії частини 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, аби не допустити їхнє перекидання на критичні ділянки фронту на заході Запорізької області.

За даними Інституту вивчення війни, російський блогер 5 вересня опублікував аудіозапис нібито від солдата російського 247-го полку, в якому той стверджує, що йому доводиться забирати тіла російських військовослужбовців під Старомайорським, тому що російське командування не контролює вивезення тіл. Лише його підрозділ втратив 49 осіб за день боїв.

"Заяви російського солдата дозволяють припустити, що підрозділи 247-го полку продовжують оборонятися у районі західної частини Донецької та східної частини Запорізької області, попри заяви відомого російського джерела наприкінці серпня, що деякі елементи ведуть бойові дії у районі Роботиного", — повідомляють аналітики.

Нагадаємо, про звільнення Роботиного у Міноборони офіційно повідомили 28 серпня. У відомстві наголосили, що ця територія — такий собі плацдарм, адже ЗСУ зможуть завести туди більше військ і матимуть більші можливості для маневру. Відомо, що Роботине розташоване на автодорозі на Токмак, який є одним із важливих логістичних шляхів окупантів.

Днями стало відомо, що Збройні сили України прорвали першу лінію оборони ворога Півдні країни й продовжують просуватися вперед. Однак військові вважають, хоч на другій лінії оборони російських окупантів щільність мінних полів менша, ніж на першій, вона може містити мережу підземних лабіринтів.

За даними видання The New York Times, російська армія намагається будь-якими засобами зупинити контрнаступ ЗСУ у Запорізькій області, а тому змінила тактику — тепер ворог підпалює свої мінні поля. Росіяни заливають легкозаймистою речовиною території, де розташовані мінні поля, а при спробах розмінування скидають з дронів гранати, "викликаючи море вогню та вибухів".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.09.2023 03:36