Фото: Міноборони

Українські військові завершують навчання на САУ AS90 у Британії: що відомо про цю зброю (фото)

У Британії завершується навчання другої групи українських артилеристів на самохідних установках AS90. Понад тисячу британських військових бере участь у реалізації програми.

Про це повідомляє Міноборони.

Зазначається, що навчання українських бійців на AS90 проходить в спеціалізованому закладі під контролем Королівської школи артилерії. Підготовка проводиться офіцерами та солдатами Королівського артилерійського полку.

Заходи проходять на об’єктах Міноборони Британії на північному заході, південному заході та південному сході країни.

Що відомо про САУ AS90

AS90 — це гнучка, високоточна сучасна артилерійська система, яка забезпечує броньований захист свого екіпажу та одночасно дозволяє йому вражати цілі на великій відстані. Установка важить 45 тонн, озброєна гарматою калібру 155 мм і довжиною 39 калібрів. Основним користувачем є сухопутні війська Великої Британії. Ліцензійне виробництво башт налагоджене у Польщі для САУ AHS Krab.

AS-90 має сумісну з цим стандартом гармату завдовжки 39 калібрів, яка здатна зробити постріл снарядом L15 на відстань 24,7 км. Однак, вона має новий механізм замикання ствола з обтюратором Крослі та магазином на 18 капсулів. Порохові заряди завантажуються без використання металевих гільз. Стандартні постріли для цієї гармати такі саме, як і для гаубиці FH-70 (L15 HE та метальні заряди), хоча на навчаннях зазвичай використовують менш ефективні, але дешевші снаряди M107.

САУ має допоміжну силову установку, що працює незалежно від основного двигуна. Наведення гармати за азимутом та піднесенням здійснюється електричними сервоприводами.

Машини обладнані автономною системою навігації та наведення (модуль DRU). Комп'ютер управління баштою (Turret Control Computer, TCC) може керувати всіма основними функціями башти. Модулі управління знаходяться на місцях командира, заряджаючого та навідника. Завдяки DRU та TCC можливе автоматичне наведення гармати. Кожна гармата обладнана радаром для вимірювання початкової швидкості снаряда. Також передбачена можливість ведення вогню прямим наведенням.

Переведення з похідного положення в бойове відбувається за менш ніж хвилину, так само і переведення з бойового у похідне. При цьому обслуга може перебувати в кабіні, а ствол може бути зачеплений і розчеплений без виходу з кабіни.

Нагадаємо, Фінляндія оголосила про виділення Україні нового пакета військової допомоги. Президент Республіки ухвалив це рішення 23 березня 2023 року за поданням уряду.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.03.2023 15:09