Фото: Вікіпедія

Українські захисники врятували рідкісну червонокнижну тварину

Українські воїни врятували дуже рідкісну червонокнижну тварину — перегузню. Тварина потрапила у траншею і не могла звідти вибратися.

Відповідне відео поширили у соцмережах.

На відео видно, що тварина потрапила до окопу і не змогла вилізти звідти самостійно.

Проте бійці поклали туди бронежилет, завдяки якому перегузні вдалося вибігти з окопу.

Що відомо про рідкісну тварину

Перегузня звичайна занесена до Червоної книги України. Природоохоронний статус виду: рідкісний. В Україні мешкає близько 100 особин. Причини зміни чисельності: трансформація цілинних степів в агроценози, а також повсюдне зникнення ховрахів та сліпаків — основних жертв хижака. Охороняється в Луганському державному та в Українському державному заповідниках.

В Україні перегузня поширена на території Запорізької, Донецької та Луганської областей. Тобто там де зараз йдуть активні бойові дії. Живе в цілинних степах, у норах, на поверхню вилазить рідко й то вночі або в сутінки. Рідше селиться в чагарниках, долинах річок та окрайках лісових масивів у лісостепу. Перегузні звичайні — дуже корисні тварини. Вчені підрахували, що кожна особина, знищуючи від 300 до 820 гризунів, щороку зберігає тільки таким чином три тонни зеленої трави.

Нагадаємо, раніше вчені провели нове дослідження, в якому дослідили понад три сотні вуличних собак, які бродять поблизу Чорнобильської атомної електростанції та міста Прип'ять. Виявилося, що вплив радіації зробив цих тварин генетично відмінними від собак в інших частинах світу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.04.2023 12:47