Фото: Pixabay

Україну накриє сильна спека: синоптик спрогнозувала погоду на вихідні

Від 4 серпня протягом наступних кількох діб погода в Україні буде спекотною. Лише у західних областях можливі короткочасні дощі.

Про це розповіда синоптикиня Укргідрометцентру Наталія Птуха, передає NV.

"Будуть змінюватися повітряні потоки. До нас буде надходити тепла повітряна маса з південних широт. Це зумовить підвищення температури у багатьох областях. Від 4-го числа вже по всій території України +16...+22°C вночі. На узбережжі морів навіть до +25°C в нічні години — це вже вважається тропічні ночі", — розповіла експерт.

За словами синопткині, температура повітря у країні вдень +28...+34°C. В південній частині, східній і подекуди в центральних областях місцями повітря прогріється до +35...37°C. Синопткиня також попередила, що до спекотних вихідних мають особливо підготуватися метеозалежні люди.

"Очікуємо на спекотну погоду. Відповідно, українцям треба бути до цього готовим, особливо тим, хто метеозалежний. Поки що відповідні процеси будуть триматися, до 7-го числа точно. А потім вже певна зміна синоптичної ситуації очікується, і спека трошки спаде. Починаючи від п’ятниці, субота і неділя — це будуть спекотні дні. Треба це враховувати", — наголосила Наталія Птуха.

Якою буде погода в Україні протягом серпня

Згідно зі свіжими прогностичними даними, серпень у нашій країні виявиться контрастним як відносно розподілу температури повітря, так і щодо кількості опадів. Так, синоптик Ігор Кібальчич вказує, що у першій декаді місяця з високою ймовірністю в Україні очікується період аномальної спеки, яка буде спричинена надходженням сухого та спекотного повітря із Середньої Азії та Близького Сходу. У період орієнтовно з 4 по 8 серпня у центральних, південних та східних областях денна температура може сягнути позначок +36…+41°C. У західних та північних областях у зв'язку з близькістю фронтальних розділів та більшої кількості хмар температурне тло буде помітно нижчим.

Середньомісячна температура в Україні очікується в межах +20…+26°C, що виявиться на 1,5-2°C вище за норму; у південних і східних областях місцями на 3-4°C вище середніх багаторічних показників. Опади протягом місяця розподілятимуться нерівномірно, однак у західних областях традиційно їх буде більше, місцями вище за норму на 50-80%. У той самий час, у південній половині країни й на крайньому сході є високі ризики розвитку посухи шляхом переважання більш сухих повітряних мас і більш високих температур. З цієї ж причини, у зазначених регіонах більшу частину часу зберігатиметься найвищий рівень пожежної небезпеки (п'ятий клас).

Нагадаємо, в останній місяць літа 2023 року сонячна активність буде не такою інтенсивною, як у липні, однак у різні дні все ж очікуються три магнітні бурі різної потужності.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

 

Війна, 04.08.2023 10:58