Ультиматум Трампа

07 СЕРПНЯ 2018 18:50

"Хто не з нами, той проти нас". Приблизно так можна охарактеризувати заяву президента США Дональда Трампа про те, що країни, які планують вести бізнес з Іраном після відновлення санкцій до нього, не зможуть зберегти співпрацю з Вашингтоном, повідомляє Euro News.

 Американський лідер на своїй сторінці в "Твіттері" написав:

«Санкції проти Ірану офіційно введені. Це найжорсткіші санкції які коли-небудь вводилися, а до листопада вони будуть посилені. Той, хто веде бізнес з Іраном, не вестиме його зі Сполученими Штатами. Я вимагаю миру в усьому світі, ніяк не менше!»

Але Євросоюз вважає інакше.

Глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні, міністри закордонних справ Франції, Німеччини та Великобританії домовилися «підтримувати ефективні фінансові канали з Іраном» і «зберегти експорт нафти і газу з цієї країни».

У суперечці з Вашингтоном на сторону Тегерана встали також Пекін і Москва.

Брюссель розробив заходи щодо захисту європейських компаній від режиму санкції. Раніше Євросоюз ввів так званий «Блокуючий статут», який забороняє європейським компаніям виконувати санкції.

Проте німецький автоконцерн «Даймлер» вже відмовився від подальших планів по розширенню бізнесу в Ірані. Компанія на невизначений термін призупинила реалізацію спільного з низкою іранських структур проекту з виробництва і продажу вантажівок Mercedes.

Раніше про плани виходу з Ірану заявляли такі компанії, як Peugeot, Siemens, Airbus і Total.

На їх місце, згідно з прогнозами експертів, повинні прийти Індія, Туреччина, Китай і Росія.

Світ, 07.08.2018 18:50