Фото: "Слово і діло"

Унікальна і пришвидшена: для України розробили нову процедуру вступу до Євросоюзу

Вступ України до Європейського Союзу може відбутися за новою процедурою. Європейська комісія пропонує, щоб технічні питання переговорів вирішувалися паралельно з політичними.

Про це пише "Європейська правда".

Зазначається, що в ЄС досі діяла покрокова процедура відкриття переговорів. Спершу так звана міжурядова конференція держав-членів ЄС затверджувала технічний документ під назвою "переговорні рамки", без якої переговори не могли початись.

"Це штучно гальмувало початок переговорів, приміром, для Албанії та Північної Македонії. Вони отримали політичне рішення про початок переговорів ще у березні-2020, але через проблеми з політичними вимогами чекали на затвердження "рамки" понад два роки — до червня 2022 року. Та й відтоді вони не мають значного прогресу — ще рік тривав так званий скринінг, тобто перевірка сумісності з правом ЄС, і лише у грудні 2023 року ці дві західнобалканські держави мають відкрити перші переговорні глави", — йдеться у статті.

Тепер Єврокомісія врахувала нову реальність і запропонувала паралельний підхід у переговорах замість покрокового.

"Проміжні, технічні етапи — а саме підготовка переговорної рамки і скринінг законодавства — розпочнуться вже у грудні 2023 року, щойно з’явиться політичне рішення саміту ЄС, де має бути схвалена пропозиція Єврокомісії почати переговори з Україною", — вказується у матеріалі.

Щоправда, для цього на саміті ЄС Україні треба отримати згоду на відкриття переговорів всіх лідерів і, зокрема, й прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

"Брюссель на закритих переговорах дає зрозуміти, що, швидше за все, з Орбаном домовляться. Угорський лідер неодноразово доводив, що за фінансові вливання з європейського бюджету ЄС готовий поступитися своїми "принципами"; напевно, зараз є розрахунок на схожий сценарій", — йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, Європейська комісія 8 листопада презентувала звіт про прогрес, досягнутий Україною та іншими країнами-претендентами на вступ до блоку. У документі ЄК рекомендувала розпочати переговори щодо вступу нашої країни в Європейський Союз.

Водночас президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що темп переговорів щодо вступу України до Євросоюзу залежить від швидкості реформ. За її словами, тепер політичне рішення щодо початку переговорів має схвалити Єврорада. Це заплановано на грудень 2023 року.

Глава уряду Денис Шмигаль у Facebook заявив, що менше ніж за півтора року Україна реалізувала низку важливих реформ, а також Кабмін провів селф-скринінг законодавства. Наступним кроком є підготовка до кінця року Національної програми адаптації законодавства України до актів права (acquis) ЄС. За його словами, з кожним днем Україна постійно наближається до повноцінного членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.11.2023 23:04