Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Унікальні дослідження: Китай успішно посадив свій зонд на зворотний бік Місяця

Китайський місячний зонд під назвою "Чан'е-6" успішно приземлився на зворотному боці Місяця. Він призначений для збору зразків, зараз працює в басейні південного полюса Ейткен, одному з найбільших ударних кратерів у Сонячній системі.

Про це повідомила агенція Сіньхуа з посиланням на Національне космічне управління Китаю. Науковці зазначили, що це перший випадок, коли збиратимуть зразки з цього рідко досліджуваного регіону Місяця.

"Чан'е-6" розпочав свою складну 53-денну місію ще 3 травня. Зонд зійшов з орбіти на висоті близько 200 кілометрів над Місяцем, щоби знайти місце для посадки. Про це повідомив Хуан Ву, представник Китайської корпорації аерокосмічної науки і технологій, державній телекомпанії CCTV. Процес спуску на нижчу орбіту пов’язаний із ризиками, що вимагало точного управління для виходу на задану траєкторію.

Після успішного спуску зонд мав швидко знизити відносну швидкість до нуля протягом 15 хвилин, що вимагало величезної кількості палива, майже половину ваги всього зонда. Після посадки зонд розпочав збирати місячний ґрунт і каміння, а також проводить інші експерименти в зоні посадки. Цей процес має завершитися протягом двох днів. У Сіньхуа додали, що для збору зразків зонд використовуватиме дриль і роботизовану руку.

Після цього "Чан'е-6" спробує здійснити унікальний запуск зі зворотного боку Місяця. Учені зазначають, що зворотний бік Місяця, невидимий із Землі, але не позбавлений сонячного світла, представляє величезні перспективи для досліджень. Його кратери менш схильні до впливу древніх потоків лави, ніж ближня сторона, що може дати нові відомості про формування Місяця.

Китайська космічна програма прискорилася під керівництвом президента Сі Цзіньпіна. Останніми роками Пекін інвестував значні ресурси, прагнучи скоротити розрив із традиційними космічними державами — США та Росією. Серед досягнень Китаю — будівництво космічної станції Тяньгун, висадка роботизованих всюдиходів на Марс і Місяць, а також запуск людей на орбіту.

Нагадаємо, що минулого року індійська організація космічних досліджень (ISRO) показала знімки зворотного боку Місяця, їх зробив зонд "Чандраян-3" під час випробування посадкової оптики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 03.06.2024 11:40