Фото: прес-служба ОК "Північ"

В ISW пояснили, як Росія намагається приховати значні втрати у війні

За майже рік повномасштабної війни Росія зіткнулася зі значними втратами особового складу й техніки на фронті. Напередодні моніторингова група Oryx повідомила, що російські війська втратили 1012 танків в Україні, а ще 546 танків — затрофеїли ЗСУ. Загальна кількість втрачених танків становить приблизно половину цього виду важкої техніки, яку російські війська направили в Україну на початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомляє американський Інститут вивчення війни (ISW), півтори тисячі танків достатньо для оснащення понад 15 танкових полків чи бригад, або ж близько 150 батальйонно-тактичних груп.

Зазначається, що росіянам необхідно швидко поповнити ці втрати у танках, щоб зберегти здатність вести великомасштабні механізовані маневрені бойові дії напередодні ймовірного збільшення темпів наступальних операцій на сході України.

Російський диктатор Володимир Путін 9 лютого провів засідання наглядової ради Агентства стратегічних ініціатив РФ та доручив йому надати підтримку суб'єктам федерації у розвитку виробництва безпілотних авіаційних комплексів. Водночас заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв раніше заявляв, що російські військові виробники мають намір розширити постачання розвідувально-ударних безпілотників для підтримки операцій в Україні, а офіційні особи Росії та Ірану, як повідомляється, планують побудувати у Росії завод із виробництва 6000 безпілотників в найближчі роки.

Медведєв відвідав танковий завод Омської області 9 лютого і заявив, що Росії необхідно збільшити виробництво різних озброєнь, зокрема сучасних танків, у відповідь західну військову допомогу Україні. Аналітики вважають, що він, ймовірно, сформулював свої заклики до збільшення виробництва як відповідь на західну військову допомогу Україні, а також, щоб приховати значні втрати Росії на фронті.

"Зусилля Кремля з поступової підготовки оборонно-промислової бази Росії до затяжної війни, уникаючи при цьому більш широкої мобілізації російської економіки, як і раніше, несумісні з масштабами війни, яку ведуть російські військові в Україні, і масштабами втрат російської військової техніки", — зазначають в ISW.

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, станом на ранок 9 лютого було знищено 3255 російських танків, два з них — за попередню добу.

Нагадаємо, напередодні представник Центру досліджень трофейного та перспективного озброєння та військової техніки Генштабу ЗСУ Андрій Рудик повідомив, що у трофейній російській техніці продовжують знаходити західні компоненти.

Так, в бортовій електронно-обчислювальній машині "Багет-83", що застосовується у складі автоматизованої системи управління наведенням та вогнем РСЗВ "Торнадо-Г", є мікросхеми виробництва США та Швейцарії. А в електронному блоці 14Ц821С, що входить до складу супутникової навігаційної системи, взагалі немає нічого російського — всі складові американського, південнокорейського та швейцарського походження.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.02.2023 07:59