Фото: АрміяInform

В ISW спрогнозували, коли росіяни можуть почати новий наступ з Білорусі

Аналітики американського Інституту вивчення війни вважають, що російські сили можуть створювати умови для нового нападу на Україну з Білорусі наприкінці 2023 року. Експерти посилаються на нещодавні повідомлення української розвідки про те, що Росія та Білорусь планують провести великі навчання ("Захід-2023" та "Союзний щит-2023"), ймовірно, у вересні 2023 року.

Про це йдеться у новому звіті ISW.

"Найбільш небезпечний план дій (MDCOA) нового нападу Росії на Україну з Білорусі на початку 2023 року здається менш ймовірним, враховуючи поточну військову активність Росії у Білорусі. Новий напад з Білорусі наприкінці 2023 є найімовірнішим. Російські сили, дислоковані нині у Білорусі, проходять навчальну ротацію та передислокацію для бойових дій на сході України. Немає ознак того, що російські сили в Білорусі мають структури управління і контролю, необхідні для нападу на Україну взимку або навесні 2023 року, про який Україна попереджала наприкінці 2022 року", — йдеться у повідомленні.

ISW наголошує, що це не просто перенесення термінів дії попередньої MDCOA, а абсолютно новий, найбільш небезпечний план дій, враховуючи, що це може статися за інших обставин.

"Росія завершить щорічний призов восени 2022 року і, з одного боку, вступить у цикл весни 2023 року, і цілком може завершити один або кілька додаткових закликів у запас до осені 2023 року військову промисловість підготувати достатньою мірою, щоб забезпечити більшу частину необхідної техніки для відновлення вторгнення з Білорусії", — пояснили аналітики й додали, що потужностей для нового нападу з Білорусі цієї зими Росія не має.

Нагадаємо, кілька днів тому до Білорусі на "військові навчання" прибули російські бомбардувальники Су-34. Росія відправила у Білорусь винищувачі нібито для "військових навчань". Влада попередила жителів Рівненщини, яка межує з Білоруссю, що "військові навчання" несуть чималу загрозу — один із тренувальних польотів, ймовірно, може стати не тренувальним.

Також днями журналісти показали супутникові знімки полігону "Лепельскі" у Білорусі. Там можна побачити скупчення щонайменше 150 одиниць військової техніки — це, зокрема, КамАзи, танки та БМП.

Війна, 20.01.2023 07:46