Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

У центрі нашої галактики науковці виявили "зниклу" чорну діру

Німецькі вчені з Кельнського університету, ймовірно, виявили деякі "зниклі" чорні діри нашого Всесвіту. Одна з них розташована в центрі галактики Чумацький шлях.

Як повідомляє видання Science Alert, ця чорна діра середньої маси, тобто вона знаходиться посередині між подібними об'єктами, маси яких можна порівняти із зіркою та надмасивними дірами.

Зазначається, що такі чорні діри, як IRS 13, надзвичайно важко виявити, що вже робить її цікавими для науки. Але найцікавішим є положення цього об'єкта, який розташований лише в 0,1 світлового року від центру галактики Чумацький шлях.

Науковці пояснюють, що чорні діри — це кінцевий етап існування масивних зірок, але різниця в масах таких об'єктів вражає. Чорні діри утворюються внаслідок колапсу ядра потужної зірки. Верхня межа маси чорної діри, що утворилася після смерті однієї зірки, становить 80 мас Сонця. Існують також надмасивні чорні діри, маси яких у мільйони та мільярди разів перевищують вагу нашого світила.

Чорні діри, маса яких коливається між 100 і 100 тисячами мас Сонця, вважають чорними дірами середньої маси. Наука виявила напрочуд мало таких об'єктів. IRS 13 відкрили приблизно 25 років тому, і з того часу цей об'єкт привертав увагу астрономів. Спершу вважалося, що це одна зірка. Потім — що це подвійна зірка, пізніше — зірка Вольфа-Райє, масивна зірка на межі наднової.

Науковці провели серію спостережень та моделювань задля визначення, де може розташовуватись цей об'єкт. Потім науковці виявили рентгенівські промені й кільце іонізованого газу, що обертається зі швидкістю близько 130 кілометрів на секунду. Використовуючи дані про рух, вчені розрахували масу об'єкта, яка становить 30 тисяч сонячних, а це означає, що цим загадковим об'єктом в центрі нашої галактики виявилась чорна діра середньої маси.

Нагадаємо, раніше видання Forbes повідомляло, що за словами науковців, людство до цього часу не зустріло інопланетян через те, що у космосі або дуже мало позаземних цивілізацій, або Всесвіт перенаселений. Автори матеріалу стверджують, що космос або порожній, або дуже перенаселений, тоді як проміжні значення здаються надуманими.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Технології і наука, 20.10.2024 13:35