Фото: Pixabay

В Данії поставили умови для використання винищувачів F-16 в Україні

Україна зможе використовувати західні винищувачі F-16 лише на своїй території. Літаки повинні допомогти витіснити окупантів з захоплених територій.

Про це заявив міністр оборони Данії Якоб Еллеманн-Єнсен, пише Reuters. Умови використання літаків пояснили офіційно.

"Ми передаємо зброю за умови, що її буде використано для витіснення ворога з території України. І не більше. Такі умови — чи то танки, винищувачі, чи щось ще", — сказав міністр.

Передача Україні літаків F-16

Відомо, що саме Данія та Нідерланди на зустрічі у форматі "Рамштайн" 25 травня очолили коаліцію з навчання ЗСУ на F-16. Також до її складу увійшли Норвегія, Бельгія, Португалія та Польща. 

22 червня США отримали запит від Данії щодо підготовки українських пілотів для застосування винищувачів F-16. Лише на початку серпня Джо Байден схвалив тренування українських військових на американських винищувачах F-16. 

18 серпня стало відомо, що Штати схвалили відправку винищувачів F-16 в Україну з Данії та Нідерландів після того, як завершиться підготовка пілотів. 20 серпня міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже почали навчання на американських винищувачах. Своєю чергою льотчик Повітряних сил ЗСУ із позивним Moonfish, який уже проходить навчання на F-16, розповів, що програму навчання пілотів Збройних сил експлуатації винищувачів F-16 склали з урахуванням побажань України. Навчальний курс не має чітких часових обмежень і може змінюватись в залежності від індивідуальних досягнень льотчиків.

20 серпня Нідерланди та Данія під час візиту президента України Володимира Зеленського у ці країни заявили, що нададуть ЗСУ американські винищувачі у кількості 42 та 19 відповідно. Зокрема, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен повідомила, що її країна планує надати Україні перші шість F-16 до Нового року, а ще п'ять — протягом 2024 року. Також відомо, що в Данії навчаються 70 українських військових. Це і пілоти, і інженери.

Нагадаємо, раніше командувач Повітряних сил Микола Олещук заявив, що винищувач F-16 вже був в Україні. Українські військові проводили випробування літака. Посадовець запевнив, що жодних проблем з посадкою та зльотом винищувачів в Україні не буде. До того ж наша держава готує всю необхідну інфраструктуру для цього. 

Юрій Ігнат розповів, що можливість покерувати сучасними винищувачами F-16 українські пілоти мали ще під час Євро-2012. Також подібні літаки були в Україні у 2018 році у Старокостянтинові Хмельницької області. Тоді українські пілоти керували F-15.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.08.2023 13:59