Фото: Кая Каллас. Джерело – Скріншот з відео

В Естонії відреагували на втрату фінансування після вступу України в ЄС

У разі вступу України в Європейський Союз Естонія втратить підтримку Фонду солідарності. Проте уряд країни готовий до такого розвитку подій.

Таку заяву зробила прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас, пише The Financial Times.

За словами чиновниці, в довгостроковій перспективі Естонія готова втратити доступ до фондів Євросоюзу, що призначені для допомоги економікам бідніших держав-членів. Але Каллас очікує, що для цього знадобиться тривалий період часу.

"Врешті-решт це станеться, але не відразу", — наголосила вона.

Глава естонського уряду також закликала інші країни-члени розпочати роботу над бюджетними реформами, які дозволили б союзу приймати нові країни.

Розширення Євросоюзу: що відомо

Європейський Союз у найближчі роки може прийняти до свого складу дев'яти нових країн, включно з Україною. Це стало можливим у межах зміни стратегії, спричиненої вторгненням Російської Федерації.

Раніше повідомлялось, що аналіз ЄС показав, що за нинішньої структури бюджету Україна матиме право на отримання майже 190 мільярдів євро протягом семи років. Це перетворить багато нинішніх держав-членів із чистих одержувачів коштів ЄС у чистих платників. Естонія була однією з шести країн, згаданих у внутрішньому документі Ради Євросоюзу, які втратять доступ до фондів солідарності, якщо Україна й інші майбутні члени, такі як Молдова та шість країн Західних Балкан, приєднаються без зміни чинних бюджетних правил. Не матимуть права на фінансування блоку також Чехія, Литва, Словенія, Кіпр і Мальта.

Нагадаємо, Володимир Зеленський 2 жовтня під час зустрічі-засідання Ради міністрів закордонних справ Європейського Союзу в Україні запевнив партнерів, що країна виконає сім рекомендацій Єврокомісії й буде готова до початку переговорів щодо членства в ЄС.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 10.10.2023 14:14