Ракети ATACMS. Фото: "Мілітарний"

Естонія закупить у США ракети ATACMS

Естонія збирається придбати у Сполучених Штатів Америки ракети великої дальності ATACMS на додачу до пускових установок HIMARS. Поставки відбуватимуться протягом 2025 року.

Про це повідомляє ERR.

У виданні зазначають, що Естонія підписала зі США контракт на купівлю пускових установок, ракет та іншого обладнання HIMARS у грудні минулого року. 

"Серед боєприпасів, які отримає Естонія, є й ракети великої дальності ATACMS, що здатні вражати цілі на відстані до 300 кілометрів. Перший досвід роботи з HIMARS естонські артилеристи отримали навесні під час великих навчань, в яких брали участь американці. При цьому ракети ATACMS в Естонії ще не застосовували", — йдеться у матеріалі.

Зазначається, що Естонія уклала контракт з США на закупівлю HIMARS на понад 200 мільйонів доларів. Це є найбільшою оборонною закупкою держави.

Що відомо про ATACMS

Ракета ATACMS (Army TACtical Missile System) може досягати цілей на відстані в 300 км від місця запуску. Це дає можливість вражати як точкові, так і важливі цілі на великій площі точним вогнем. Для запуску ракети використовують модернізовану пускову установку M270 MLRS (дві ракети) або HIMARS (одна ракета). HIMARS мобільніший, тому його вогневі можливості менше, ніж у тяжчій гусеничній М270.

Ракети призначені для ураження точкових цілей противника. Це можуть бути командні пункти, пускові установки ракет, об’єкти ППО, вузли зв’язку, склади боєприпасів тощо. Крім того, ATACMS може працювати в будь-яких погодних умовах та у будь-який час доби. Ракети можуть вражати цілі противника на усіх окупованих територіях — у Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській областях. Крім того, дальність ракети покриває Крим та Керченський міст.

Нагадаємо, що, за даними видання Newsweek, ракети з касетними боєприпасами ATACMS можуть з'явитись в Україні вже наступного тижня. Найближчими днями, ймовірно, схвалять рішення щодо цього виду зброї.

Ден Райс, який є президентом Американського університету в Києві, посилаючись на розмови з "американськими особами, що ухвалюють рішення, й американцями, які мають реалізувати їх постачання в Україну", зробив важливу заяву про касетні ATACMS.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 01.10.2023 21:49