Фото: Вікіпедія

Коли ракети ATACMS з'являться в Україні: інсайд від Newsweek

Ракети з касетними боєприпасами ATACMS можуть з'явитись в Україні вже наступного тижня. Найближчими днями, ймовірно, буде схвалено рішення щодо цього виду зброї.

Про це повідомляє Newsweek. За даними джерела, Україна найближчими днями отримає зелене світло на постачання вироблених у США ракет із касетними боєприпасами великої дальності.

Ден Райс, який є президентом Американського університету в Києві, посилаючись на розмови з "американськими особами, що приймають рішення, та американцями, які мають реалізувати їх доставку в Україну", зробив важливу заяву про касетні ATACMS.

"Цього тижня, ймовірно, буде схвалено рішення щодо касетних ракет HIMARS", — сказав він.

Ден Райс переконаний, що цей вид зброї має допомогти переламати ситуацію проти повномасштабного вторгнення Росії.

"Отримання схвалення HIMARS DPICM на цьому тижні змінить правила гри. І без необхідності навчання та змін, вони, швидше за все, з'являться на полі бою наступного тижня, що матиме величезне значення. Коли ці ракети запускаються, вони долають звуковий бар'єр. Для мене це звук свободи", — сказав він.

Українська влада уже давно наполягає на ракетах ATACMS, версії яких можуть доставляти тверду фугасну боєголовку на 300 кілометрів. Версії ракет із касетними боєприпасами мають меншу дальність дії та розкидають сотні бомб над цільовою областю.

Білий дім послідовно відмовлявся постачати будь-яку версію ATACMS через побоювання з приводу внутрішніх запасів і побоювань, що її використання Україною може спровокувати ескалацію заходів у відповідь з боку Москви.

Що відомо про ATACMS

ATACMS — американський оперативно-тактичний ракетний комплекс з балістичною ракетою. Для запуску ракет призначені пускові установки M142 HIMARS, M270 MLRS та MARS II. Різні модифікації ATACMS мають дальність від 165 до 310 км. Поки що Україна отримувала до HIMARS снаряди, які б'ють на 70-80 км. ЗСУ використовують HIMARS для ударів по складах, штабах та інших цілях у тилу росіян.

Нагадаємо, президент США Джо Байден повідомив українському лідеру Володимиру Зеленському, що Вашингтон передасть невелику кількість ракет дальнього радіуса дії ATACMS для допомоги у війні з Росією.

Раніше Байден під час розширеної двосторонньої зустрічі із президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі повідомив, що перші американські танки M1 Abrams вже в дорозі до України та прибудуть до місця призначення вже наступного тижня. Водночас американський лідер наголосив, що США залишаться відданими наданню підтримки зусиллям України щодо захисту від російського вторгнення. Байден також наголосив на посиленні української системи протиповітряної оборони.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 26.09.2023 09:09