В Іраку відзначають перемогу ас-Садра

12 ЖОВТНЯ 2021 09:39
В Іраку пройшли вибори. У центрі Багдада тисячі людей святкують перемогу на парламентських виборах руху шиїтського проповідника Муктади ас-Садра. За попередніми даними виборчкому, "садристи" отримають 22% голосів: 73 мандати з 329. Помітно більше, ніж в Раді представників попереднього скликання.

Повідомляє TrueUA, з посиланням на euronews.

"Ми вітаємо іракців з перемогою реформістської програми під керівництвом Муктади ас-Садра. Ми відчуваємо, що сьогодні Ірак звільнився. Ми не пам'ятаємо такого з 2003 року. Сьогодні Ірак повністю звільнився від корупції", - говорить один з "садристів".

Шиїтський аятолла Муктада ас-Садр став відомий два десятиліття тому, коли на чолі своєї "Армії Махді" підняв повстання і боровся проти західних військ. З тих пір він зберігає досить високу популярність серед населення країни.

Дострокові вибори в Іраку відбулися в неділю. Завдяки жорстким заходам безпеки волевиявлення пройшло досить спокійно.

Через бойкот відразу декількох опозиційних рухів явка виявилася рекордно низькою: трохи більше 40%. Проте вибори визнані такими, що відбулися. На цьому тлі спостерігачі відзначають великий успіх незалежних кандидатів. За загальною кількістю отриманих мандатів вони обійшли багато партій.

Іракський Центрвиборчком протягом декількох днів буде розглядати скарги на попередні результати і на порушення.

Світ, 12.10.2021 09:39