Фото: BBC

В Ісландії почалося масштабне виверження вулкана (фото, відео)

Після кількох тижнів землетрусів на півострові Рейк'янес, що на південному заході Ісландії, там розпочалося масштабне виверження вулкана. 

Про це повідомляє BBC. 

Зазначається, що близько 21:00 за місцевим часом на півострові Рейк'янес стався землетрус магнітудою до 4,2 балів, а вже о 22:17 в районі міста Гріндавік почалося виверження вулкана.

У цивільній обороні заявили, що виверження сталося швидко і було "досить потужним". Повідомляється, що лава тече у всіх напрямках із великої тріщини у вулкані.

З огляду на загрозу гарячих потоків лави, з міста Гріндавік було евакуйовано близько чотирьох тисяч людей. Розташований поряд із вулканом геотермальний курорт Блакитна лагуна закритий, в той час, як міжнародний аеропорт Рейк'явіка, розташований неподалік, залишається відкритим.

За даними Метеорологічного бюро, довжина тріщини у вулкані — близько 3,5 км, а лава тече зі швидкістю близько 100-200 кубічних метрів в секунду, а це значно більше, ніж при попередніх виверженнях на півострові Рейк'янес за останні роки.

Нагадаємо, 3 грудня, на заході Індонезії сталося виверження вулкана Мерапі. Внаслідок виверження загинули 11 альпіністів. Ще понад 40 людей вважаються зниклими безвісти. Зазначається, що з кратера вулкана "викинуло" шлейфи білого та сірого попелу, який накрив кілька довколишніх сіл. Людям, які проживають на схилах Мерапі, рекомендували триматися на відстані три кілометри від гирла кратера через потенційну лаву. Населенню роздали маски й закликали носити окуляри, щоб захиститися від вулканічного попелу. Загалом на схилах Мерапі проживає близько 1400 осіб, найближчі села розташовані за п'ять-шість кілометрів від вершини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 19.12.2023 11:08