Фото: соцмережі

В Ісландії вивергається вулкан: жителів одного з міст евакуювали (фото, відео)

В Ісландії 14 січня на півострові Рейк’янес почалося виверження вулкана Фаградальсф'ядль. Жителів містечка, яке розташоване неподалік вулкана, евакуювали.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що виверженню передувала серія землетрусів невеликої сили. Упродовж останніх тижнів Ісландія намагалася побудувати кам’яні бар'єри, щоб запобігти потраплянню лави до Гріндавіка, та виверження, схоже, пробило захисні споруди. 

В Ісландському метеорологічному бюро заявили, що потоки лави течуть у напрямку Гріндавіка. Згідно з розрахунками екіпажу гелікоптера берегової охорони, периметр виверження — на відстані близько 450 метрів від найпівнічніших будинків міста. Відтак, жителів містечка негайно евакуювали.

В Агентстві цивільного захисту країни припустили, що наказ про евакуацію діятиме протягом наступних трьох тижнів. Єдиними винятками з наказу будуть органи влади або жителі, яким потрібно врятувати цінні речі.

Це друге виверження вулкана на півострові Рейк’янес у південно-західній частині Ісландії менш ніж за місяць і п’яте з 2021 року. Минуле виверження у вулканічній системі Свартсенгі почалося 18 грудня. Перед цим повністю евакуювали 4000 жителів Гріндавіка і закрили популярне серед туристів місце — геотермальний спа-центр Блакитна лагуна.

Нагадаємо, 3 грудня, на заході Індонезії сталося виверження вулкана Мерапі. Внаслідок виверження загинули 11 альпіністів. З кратера вулкана "викинуло" шлейфи білого та сірого попелу, який накрив кілька довколишніх сіл. Людям, які проживають на схилах Мерапі, рекомендували триматися на відстані три кілометри від гирла кратера через потенційну лаву. Населенню роздали маски й закликали носити окуляри, щоб захиститися від вулканічного попелу. Загалом на схилах Мерапі проживає близько 1400 осіб, найближчі села розташовані за п'ять-шість кілометрів від вершини.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.01.2024 19:58