Фото: Максим Кузьмінов / Twitter

В іспанській поліції підтвердили смерть пілота Кузьмінова, який перегнав для України російський Мі-8

Іспанська поліція підтвердила, що російський пілот Максим Кузьмінов, який перегнав в Україну ворожий Мі-8, загинув на території цієї країни. Його тіло знайшли минулого тижня у прибережному містечку Вільяхойоса. 

Про це повідомило видання The New York Times із посиланням на двох представників поліції.

Джерело нагадало, що минулого літа Максим Кузьмінов здійснив зухвалу втечу, коли він тікав в Україну і передав свій військовий вертоліт українським спецпризначенцям в обмін на півмільйона доларів. Україна висвітлила це дезертирство як великий переворот, а представники української розвідки попередили Кузьмінова, що його життя в небезпеці та закликали військового не залишати країну. Проте Кузьмінов проігнорував заклики й, як вважалося, переїхав на свої гроші в невелике курортне містечко з будинками пастельних тонів на середземноморському узбережжі Іспанії.

Поліція підтвердила загибель Кузьмінова

The New York Times наголосило, що тепер Кузьмінова, якому на момент втечі було 28 років, схоже, спіткала сувора доля, про яку попереджали українські чиновники. Двоє іспанських поліціянтів, знайомих із цією справою, заявили, що тіло чоловіка, посічене кулями, знайдене минулого тижня в прибережному місті Вільяхойоса, належало Кузьмінову.

Представник військової розвідки України Андрій Черняк також заявив, що може "підтвердити факт його смерті", маючи на увазі Кузьмінова, але відмовився уточнити обставини.

За даними джерела, влада не надала жодної інформації про можливих нападників чи їх мотиви та публічно не підтвердила їх особи. Справа ускладнилася загадковими заявами Громадянської гвардії, підрозділу національної поліції Іспанії, в якій у якийсь момент йшлося про те, що документи, знайдені на тілі, ідентифікували його як 33-річного українця. Але додали, що документи можуть бути фальшивими.

"Смерть такого високопоставленого перебіжчика, ймовірно, підживить чутки про те, що це була робота російських спецслужб, і посилить напруженість між Москвою і європейськими столицями. Президент Володимир Путін не приховує своєї глибокої зневаги до перебіжчиків і допускає цілеспрямовані вбивства російських інформаторів за кордоном, кажуть представники західних служб безпеки", — додали у The New York Times.

Що відомо про смерть Максима Кузьмінова

За даними іспанського видання Il Correspondente, вбивство нібито сталося у громаді Ла-Вільяхойоса в місті Аліканте.

"Кузьмінов був убитий 12 пострілами, а потім збитий автомобілем своїх кілерів", — пише Il Correspondente.

До того ж, за даними ЗМІ, у вбитого нібито знайшли 100 тисяч євро.

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрію Юсов підтвердив смерть російського пілота Максима Кузьмінова, який у серпні 2023 року вкрав для України ворожий вертоліт Мі-8.

"Можемо підтвердити факт смерті", — зазначив представник відомства у коментарі "Суспільному".

Водночас ані причини, ані обставин загибелі Юсов розкривати не став.

Нагадаємо, спецоперація Головного управління розвідки Міноборони "Синиця" спричинила резонанс в Україні, в державі агресора та за кордоном.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.02.2024 07:48