Фото: тепер це український гвинтокрил. Джерело: armyinform

"Це тільки початок": у ГУР анонсували нові спецоперації у Криму на кшталт "Синиці"

Спецоперація Головного управління розвідки Міноборони "Синиця" спричинила резонанс в Україні, в державі агресора та за кордоном. Це справді надважлива, надскладна операція, яка має принципове значення для Сил безпеки та оборони України.

На цьому наголосив представник ГУР Андрій Юсов під час прес-конференції щодо деталей спецоперації "Синиця" з викрадення російського вертольота.

За його словами, вона також матиме довготривалі наслідки для держави-агресора, для його морально-психологічного стану, для його сектора безпеки та оборони.

Бо внаслідок цієї операції вдалося отримати надзвичайно важливу інформацію про авіацію противника та про багато інших деталей, які дуже допоможуть захищати небо та знищувати ворога.

"Максим Кузьмінов, капітан, пілот вертольота Мі-8, його рішення ідейне, принципове, політичне. Рішення людини, яка засуджує геноцидну війну Росії проти України, засуджує дії путінського режиму, і, звичайно, це все потребувало надзвичайно складної роботи, перевірки, супроводу. Дуже важливо, що пілот вийшов сам, перший з ініціативою до української сторони. І внаслідок тривалої реалізації комплексу заходів ця операція відбулася, і відбулася успішно", — зазначив представник ГУР.

Наразі, за словами Андрія Юсова, відкривається нова сторінка, коли люди приймають свідомі рішення і стають на сторону добра. Це, наголосив він, тільки початок.

"Головне, що ми отримуємо результати. У нас були збиті льотчики полонені, багато російських пілотів ліквідовано. Але наразі відкривається нова сторінка — це люди, які ухвалюють принципове ідейне рішення, які засуджують російську війну проти України, які разом з технікою, наразі ми говоримо про дороговартісну техніку, про вертоліт Мі-8, — ухвалюють свідоме рішення і стають на бік добра. І це початок, далі буде!" — підсумував Андрій Юсов.

Андрій Юсов

Фото: Ukraine mediacenter

Під час спецоперації "Синиця" з викрадення і захоплення нового російського вертольота 9 серпня 2023 року російський льотчик Максим Кузьмінов передав Україні вертоліт Мі-8АМТШ.

Деталі спецоперації

Перед рішенням перейти на бік України Кузьмінов мав розмову із представниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

"Я зв'язався з представниками розвідки України, пояснив свою ситуацію. Мені запропонували гарантії безпеки, нові документи, грошову компенсацію, винагороду. Обговорили деталі і почали планувати безпосередньо мій переліт", ― розповів Кузьмінов.

За словами льотчика, ризиковану операцію вдалося зберегти у таємниці та успішно завершити, оскільки Воєнна розвідка України змогла організувати безпечний коридор.

"Я зрозумів, що перебуваю поруч із кордоном, тобто я передав своє місцезнаходження. [...] Перелетів на гранично малій висоті у режимі радіомовчання. Ніхто не знав, що зі мною. Мабуть, днів 3-4 ніхто не розумів, що сталося. Перелетів успішно, приземлився", ― сказав російський пілот.

Головним мотивом свого вчинку Кузьмінов називає категоричне несприйняття агресивної війни, яку розв'язала Росія проти України, а також небажання бути причетним до воєнних злочинів.

"Те, що зараз відбувається ― це просто геноцид українського народу: як українського, так і російського. Основа мого вчинку у тому, щоб не сприяти цим злочинам. Я прекрасно знаю, чим це закінчиться: Україна однозначно переможе у цій війні просто тому, що народ дуже згуртувався. Увесь світ допомагає, тому що розуміє, що передусім треба цінувати людське життя… Ніхто не хоче цієї війни",  ― пояснив 28-річний російський офіцер.

Нагадаємо, раніше начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що Головному управлінню розвідки вдалось отримати від російських полонених льотчиків об'єктивну інформацію про актуальний стан своїх підрозділів. Ці дані стали дуже цінними для українських військових.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 05.09.2023 16:11