Фото: МЗС

До чого призведе заморожування війни в Україні: пояснення МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що замороження війни в Україні країна-агресорка може використати для того, щоб спланувати більш жорстку атаку за кілька років, яка може торкнутися і країн-членів НАТО.

Про це він повідомив в авторській статті для видання Foreign Affairs.

"Якби лінія фронту була заморожена зараз, немає підстав вважати, що Росія не використала б такий перепочинок для планування більш жорстокої атаки через кілька років, потенційно залучивши не лише Україну, але й сусідні країни, і навіть членів НАТО", — зазначив Кулеба.

Очільник МЗС зауважив, що деякі аналітики вважають, що заморожування війни шляхом припинення вогню наразі є реалістичним варіантом.

"Прихильники такого сценарію стверджують, що це зменшить українські втрати та дозволить Україні та її партнерам зосередитися на економічному відновленні та відбудові, інтеграції до Європейського Союзу та НАТО та довгостроковому розвитку нашої обороноздатності", — пише міністр.

Проте, на думку Кулеби, замість того щоб закінчити війну, перемир'я просто призупинить бойові дії, доки Росія не буде готова до нового нападу.

"Всім, хто вірить, що Росія не нападе на країну НАТО після святкування успіху в Україні, варто згадати, яким неймовірним здавалося масштабне вторгнення до України всього два роки тому", — додав глава МЗС.

Дипломат зазначив, що російські окупаційні війська зміцнюватимуть свої нинішні позиції "бетоном та мінними полями, унеможливлюючи викорінення загарбників у майбутньому та прирікаючи мільйони українців на десятиліття життя в умовах окупації та репресій". Кулеба також нагадав, що за вісім років відбулося близько 200 раундів перемовин з Росією у різноманітних форматах, а також 20 спроб встановити режим припинення вогню. 

"Наші партнери намагалися тиснути на Москву, аби зробити її більш конструктивною, впиралися в глуху кремлівську стіну та поверталися до нас, переконуючи, що Україна має зробити "перший крок". Хоча б для того, щоб нібито показати світові, що проблема в Росії", — написав Кулеба.

Очільник МЗС додав, що внаслідок цієї хибної логіки Україна дійсно пішла на низку болісних поступок, що завершилися повномасштабним вторгненням Росії 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, російський диктатор Володимир Путін на прес-конференції 14 грудня заявив, що війна проти України закінчиться тільки тоді, коли армія країни-агресорки досягне всіх своїх цілей. Зокрема, Путін і досі марить провести "денацифікацію" на території нашої держави та вигадує, що Одеса — російське місто.

Водночас начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирило Буданов вважає, що Російська Федерація не будує планів щодо ведення війни у 2025 році. У країни-агресорки є проблеми з ресурсами.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 15.12.2023 08:59