Фото: НБУ

В НБУ пояснили, що сприяє економічній стійкості України під час війни

Економіка України адаптувалася до воєнних умов і продовжує відновлюватися та зростати. На сьогодні основою для розвитку та стійкості цієї галузі є не лише стабільність банківської системи, а й міжнародна допомога.

Таку заяву зробив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю шведському виданню Dagens Nyheter. 

Українська економіка зростає і успішно бореться з інфляцією. Співпраця з Міністерством фінансів та регулярна фінансова підтримка від партнерів є двома факторами, які є вирішальними, щоб українська економіка та фінансова стабільність були в такому стані.

За словами Пишного, за майже два з половиною роки воєнного стану інфляція сповільнилася нижче цілі в 5%, облікову ставку знижено на сьогодні вже до 13%. Економічне зростання також відновилося після катастрофічного падіння ВВП у 2022 році на 28,8%. У 2023 році економіка зросла на 5,3%. 

"Для того, щоб економічна стабільність, яку ми створили, була стійкою, потрібна міжнародна підтримка, і саме тоді, коли це необхідно. Ви не можете поставити війну на паузу і сказати: "Будь ласка, зупиніться на хвилину, ми шукаємо гроші", — зазначив голова НБУ.

Також Пишний додав, що "зараз ситуація стабільна, але вона крихка і може швидко змінитися".

Чого очікувати від економіки у 2025-2026 роках?

В НБУ прогнозують, що економіка продовжуватиме відновлюватись і зростати. Так, темпи зростання реального ВВП у 2025–2026 роках пришвидшаться до 4–5%.

Макроекономічний прогноз НБУ

Макроекономічний прогноз НБУ

Варто зазначити, що ключовим ризиком для економічного розвитку залишається перебіг повномасштабної війни. Крім того, можливе зниження обсягів зовнішньої підтримки України, зокрема через електоральні цикли в багатьох країнах. 

Нагадаємо, 25 липня правління Національного банку ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 13% річних. Це допоможе забезпечити стійкість валютного ринку.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 01.08.2024 15:17