Фото: Railway Supply

В обхід Росії: Китай планує побудувати нову залізницю до ЄС

Китай, Узбекистан і Киргизстан планують побудувати залізницю в обхід Росії. Відповідний тристоронній документ про наступні кроки держави підписали на саміті "Центральна Азія — Китай" у Сіані. Таким чином, у цих країн може з'явитися коротший шлях до Європи, минаючи Росію, що потрапила під міжнародні санкції.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Відзначимо, угоду про будівництво нової дороги було укладено 14 вересня 2022 року на саміті Шанхайської організації співробітництва, що відбувся в Самарканді. Новий документ визначатиме наступні кроки реалізації проекту: розробка детального проектування, дослідження й визначення моделі інвестицій та фінансування.

За попередньою інформацією, нова залізнична магістраль повинна починатися на Торугартському перевалі — на кордоні Киргизстану і Китаю, де вже є залізнична гілка, що йде з Китаю. Далі магістраль піде на північ до Узбекистану, де з'єднається з іншою вже існуючою гілкою узбецької залізниці. 

Нагадаємо, президент Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін оприлюднив на цьому саміті масштабний план розвитку Центральної Азії. КНР заявила, що готова працювати над стратегіями розвитку спільно з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном. За словами лідера Китаю, Пекін сприятиме модернізації всіх країн.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.05.2023 11:24