Фото: РИА Новости

Пекін витісняє Росію: Сі Цзіньпін оприлюднив великий план розвитку Центральної Азії

Пекін перетягує на себе головну роль у регіоні, який традиційно був сферою впливу Російської Федерації. Президент Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін оприлюднив масштабний план розвитку Центральної Азії.

Таку заяву Сі Цзіньпін зробив у своєму виступі на саміті "Китай — Центральна Азія", пише Reuters.

Повідомляється, що КНР готова працювати над стратегіями розвитку спільно з Казахстаном, Киргизстаном, Таджикистаном, Туркменістаном та Узбекистаном. За словами лідера Китаю, Пекін сприятиме модернізації всіх країн.

"Цей саміт надав новий імпульс розвитку та відродженню шести країн і надав сильну позитивну енергію регіональному миру і стабільності", — заявив Сі Цзіньпін.

За інформацією видання, Китай поставив себе на чолі перегонів за політичний вплив і енергетичні активи в багатому ресурсами регіоні. Своєю чергою, Кремль зосередився на війні в Україні. Сполучені Штати Америки також  зменшили свою присутність в Центральній Азії, вивівши війська з Афганістану.

Наголошується, що обіцянки про підтримку та співпрацю на цьому саміті будуть контрастувати з негативним іміджем КНР на саміті лідерів G7, що відбувається в Японії.

Сі пообіцяв, що Китай готовий оновити двосторонні інвестиційні угоди та збільшить обсяг транскордонних вантажних перевезень із регіоном.

"Для зміцнення нашої співпраці та розвитку Центральної Азії Китай надасть країнам Центральної Азії загалом 26 млрд юанів (3,8 млрд доларів) фінансової підтримки та грантів", — додав Сі.

Лідер Китаю заявив, що будівництво лінії D газопроводу "Китай-Центральна Азія" має бути прискорене. Тому він закликав збільшити торгівлю нафтою та газом, розвивати енергетичну співпрацю в межах промислових ланцюжків та активізувати співпрацю у галузі нової енергетики та мирного використання атомної енергії.

У довгостроковій перспективі, за словами Сі, Китай ініціюватиме будівництво міжнародного транспортного коридору через Каспійське море та посилить будівництво транспортних вузлів вантажних поїздів Китай — Європа.

Нагадаємо, стали відомі перші подробиці візиту спецпредставника Китаю у справах Євразії Лі Хуея. ЗМІ повідомили про його зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 19.05.2023 14:13