Фото: МЗС України

"Від кризи нема панацеї": стали відомі подробиці візиту представника Китаю в Україну

Стали відомі перші подробиці візиту спецпредставника Китаю у справах Євразії Лі Хуея. ЗМІ повідомили про його зустріч з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це пише видання Bloomberg.

Згідно з повідомленням МЗС Китаю, Лі Хуей нібито у розмові з главою Української держави зазначив, що "від кризи немає панацеї". Також запевнив, що Пекін допомагатиме Україні "у межах своїх можливостей".

"Спецпредставник Китаю Лі Хуей зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським цього тижня, коли Пекін розпочав європейське турне, спрямоване на досягнення миру. Закінчення війни вимагатиме від усіх сторін "зміцнення довіри та створення умов для припинення вогню та мирних переговорів", – пише видання.

Китайська сторона не повідомляє, що відповів на це Зеленський.

Водночас у Києві зустріч президента зі спецпредставником Китаю не підтвердили. Україна повідомила лише про зустріч Лі з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Метою зустрічі було обговорення шляхів завершення війни в Україні. Згідно з офіційним повідомленням на сайті МЗС, Кулеба наголосив, що наша країна не прийме жодної пропозиції, яка влючає заморожування війни чи втрату українських територій.

"Цей коментар, вочевидь, був прямою відмовою від документа з викладом позиції Китаю щодо припинення війни, опублікованого раніше цього року, в якому пропонувалося припинення вогню, яке заморозило б бойові дії і залишило б російські війська на території України", — пише видання.

Ця поїздка стала частиною турне, в якому Хуей відвідає Польщу, Францію, ФРН та Росію. Він домагається "політичного врегулювання" війни в Україні.

Нагадаємо, 26 квітня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з лідером Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіном. Це сталось уперше з початку повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну.

Своєю чергою Сі Цзіньпін пообіцяв Володимиру Зеленському, що не постачатиме зброю Російській Федерації. Він також не буде підтримувати Росію іншими технологіями.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 18.05.2023 11:52