Дмитро Кулеба. Джерело: armyinform.com.ua

В ОБСЄ активували "московський механізм" для вирішення проблеми затримання українських цивільних

В Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) активували "московський механізм", який допоможе вирішити проблему затримання українських цивільних Російською Федерацією.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Я вітаю залучення "московського механізму" переважною більшістю держав ОБСЄ для розв'язання проблеми свавільного затримання Росією українських цивільних осіб", — написав він у соцмережі X.

За його словами, у ході цієї війни Росія взяла в заручники тисячі мирних українських громадян на тимчасово окупованих територіях.

"Вони є найбільш вразливою групою, яку не помічають на міжнародному рівні. Я очікую, що звернення до "московського механізму" ОБСЄ допоможе нам визначити справжні масштаби цього злочину та встановити факти", — заявив він.

Кулеба пояснив, що "московський механізм" — "це перший існуючий міжнародний механізм, залучений у цьому питанні".

"Раніше я закликав ОБСЄ, ООН та інші міжнародні організації використати всі інструменти та за потреби створити нові для вирішення проблеми українських цивільних заручників та сприяння їх звільненню. Я продовжую закликати всі міжнародні організації, громадські організації та ЗМІ приділяти більше уваги українським цивільним заручникам, яких утримує Росія", — додав міністр.

Також посадовець подякував партнерам за потужну підтримку в цьому питанні. Кулеба підкреслив, що "кожен російський злочин має бути розслідуваний, а винні притягнуті до відповідальності".

"Московський механізм" — це формальна процедура у межах ОБСЄ, що дозволяє розгорнути незалежну міжнародну місію, яка має дослідити інформацію про порушення прав людини, про військові злочини та злочини проти людяності, включаючи атаки на цивільних осіб і цивільну інфраструктуру.

Нагадаємо, омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець під час форуму "Україна. Рік 2024" заявив, що у російському полоні перебуває 28 тисяч українських громадян. Посадовець наголосив, що обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом. Тому наша держава шукає нові підходи та країни, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.02.2024 17:20