Фото: Telegram-канал Дмитра Лубінця

Скільки українців перебуває у полоні: омбудсмен оприлюднив цифри та звернувся до союзників

У російському полоні перебуває 28 тисяч українських громадян. Створення коаліції допоможе повернути цивільних на Батьківщину.

Про це повідомив омбудсмен з прав людини Дмитро Лубінець під час форуму "Україна. Рік 2024". Омбудсмен заявив, що за неофіційними даними, приблизно 28 тисяч українців перебувають в російських катівнях. 

"Журналісти, представники місцевого самоврядування, церков, міжнародні представники. Три офіційні представники ОБСЄ були затримані в Донецькій і Луганській області, і ми вже декілька років не можемо їх звільнити. І весь цей час Росія є членом ОБСЄ", — йдеться у заяві Лубінця.

Посадовець наголосив, що обмінювати цивільних на цивільних заборонено міжнародним правом. Тому наша держава шукає нові підходи та країни, які можуть приєднатися до процесу повернення цивільних заручників.

"Станом на зараз можу сказати, що остання поїздка в Катар тиждень тому, на зустрічі з прем'єром пролунало, що вони готові спробувати свої зусилля для повернення цивільних заручників. Нам треба створити міжнародну коаліцію з повернення цивільних заручників", — сказав омбудсмен з прав людини.

Раніше командир бригади "Азов" Денис Прокопенко з позивним "Редіс" заявив, що у полоні Російської Федерації продовжують залишатися українські військові. Серед них — 900 захисників Маріуполя.

Нагадаємо, що в середу, 31 січня, Україна провела масштабний обмін полоненими із Росією. Наша держава повернула з російського полону 207 військових та цивільних українців.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 25.02.2024 16:20