Фото: СБУ

В Одесі затримали двох іноземців-агентів ФСБ, які готували ракетний удар по штабу Сил оборони

Служба безпеки затримала в Одесі двох іноземців, які за завданням Федеральної служби безпеки Росії готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

Слідство встановило, що агентами РФ є двоє громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі. За вказівкою російської спецслужби фігуранти розвідували місця базування українських військ, щоб зафіксувати їх координати на Google-картах. Після встановлення геолокацій "потрібних" об’єктів агенти збирали максимум інформації про наявний там особовий склад, військову техніку та особливості роботи.

"Таким чином вони сподівались ідентифікувати пункти управління та бойові підрозділи ЗСУ, щоб "прозвітувати" до ФСБ. Для збору розвідданих російські агенти обходили вулиці обласного центру та приховано фіксували потенційні "цілі". Разом з цим вони "втемну" використовували свої зв’язки серед місцевих жителів для отримання інформації про українських військових", — йдеться у повідомленні.

Наголошується, що у разі отримання розвідданих окупанти планували здійснити серію прицільних ракетно-дронових ударів по військовій інфраструктурі та бойових позиціях ЗСУ. Після виконання ворожого завдання агенти сподівались влаштуватися до ФСБ.

До того ж зловмисники створили у місті громадську організацію, яка діяла під виглядом надання допомоги для легалізації іноземних громадян в Україні. Проте насправді іноземців намагалися завербувати до власної мережі інформаторів.

Однак правоохоронці викрили агентів РФ ще на початковому етапі їхньої злочинної діяльності. Зокрема, чоловіків затримали під час шпигунства поблизу одного з об’єктів. Слідчі повідомили обом фігурантам про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 12 років тюрми. Наразі вони перебувають під вартою.

Нагадаємо, у Харківській області судитимуть працівника лісового господарства, якого підозрюють у роботі на ворога. За даними слідства, чоловік вирубував український ліс для подальшої передачі деревини російським військовим. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 05.04.2024 12:45