Колаж: Trueua

В одній з областей від лептоспірозу померли двоє людей: чим небезпечна ця хвороба і які симптоми

У Хмельницькій області у липні від лептоспірозу померло двоє людей молодого віку. Водночас кількість хворих в області на цю недугу зростає.

Як повідомляє "Суспільне", посилаючись на медичного директора Хмельницької інфекційної лікарні Нінель Марцонь, у порівнянні з торішніми показниками кількість хворих на лептоспіроз збільшилась.

Зазначається, що торік у Хмельницькій інфекційній лікарні пройшли лікування 14 пацієнтів. Проте від початку цього року в медзакладі перебувало на лікуванні восьмеро хворих на цю хворобу.

"Один раз на чотири-п'ять років ми спостерігаємо невелике зростання кількості хворих. Був певний зріст захворюваності у 2022 році, коли більшість ховались в укриттях, підвалах. Зараз багато людей купається у водоймах, ловлять рибу, п'ють воду з криниці. Збудником хвороби є бактерія, яку переносять миші та щурі, і вона може потрапляти в організм через неушкоджену шкіру", — наголосила Марцонь.

За словами медика, до інфекційної лікарні хворі на лептоспіроз потрапляють регулярно. Зазвичай — це люди віком до 40 років. Минулого місяця від цієї хвороби померли дві людини.

"Наразі у нашому медичному закладі перебуває четверо пацієнтів. Наймолодшому — 17 років. Комусь вже стало краще. Проте двоє хворих наразі в реанімаційному відділенні", — додає вона.

Чим небезпечний лептоспіроз і які його симптоми

Лептоспіроз — це небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, ураження печінки, менінгіту (запалення мембрани навколо головного і спинного мозку) чи навіть смерті.

Бактерія, що спричиняє лептоспіроз у людей, потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — гризунів. Захворіти на лептоспіроз можна під час купання у заражених водоймах, при контакті з інфікованими тваринами. У тіло людини бактерія лептоспірозу потрапляє через тріщини, порізи чи рани на шкірі чи слизові оболонки (очі, ніс, рот).

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні й влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті.

Лептоспіроз часто складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип, який більш характерний восени й взимку. До того ж часом захворювання може протікати безсимптомно. Лептоспіроз лікують антибіотиками.

У Центрі громадського здоров'я наголошують: якщо у вас є симптоми захворювання, і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря. При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше.

Ризики захворіти на лептоспіроз суттєво зменшуються, якщо людина уникає перебування у потенційно зараженій воді й контактів з інфікованими тваринами. 

Нагадаємо, у січні прес-служба Волинського центру контролю та профілактик хвороб повідомляла, що на Волині через інфікування лістеріозом помер 62-річний чоловік. Летальний випадок зареєстровано в Рожищенській громаді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.08.2024 13:49