Фото: CNN

У ракеті КНДР, якою Росія атакувала Харків, виявили деталі з Європи та США, — CNN

В одній із північнокорейських балістичних ракет, яку окупанти випустили по Україні минулого місяця, виявили сотні компонентів із європейських та американських компаній. Такі висновки зробили фахівці британської організації Conflict Armament Research (CAR). 

Про це повідомляє CNN із посиланням на звіт CAR.

"Згідно з новим звітом, північнокорейська балістична ракета, випущена минулого місяця російськими військовими в Україні, містила сотні компонентів, які походять від компаній у США та Європі", — пише видання.

Ці висновки експертів знаменують собою перше публічне виявлення залежності Північної Кореї від іноземних технологій для своєї ракетної програми. Британська дослідницька організація Conflict Armament Research (CAR) безпосередньо вивчила 290 компонентів із залишків північнокорейської балістичної ракети, вилученої з України після обстрілу Харкова в січні, і виявила, що 75% компонентів були розроблені та продані компаніями, зареєстрованими в Сполучених Штатах.

До того ж дослідники виявили, що ще 16% компонентів, знайдених у ракеті, були пов'язані з компаніями, зареєстрованими в Європі, а 9% — з підприємствами, зареєстрованими в Азії. Ці елементи в основному складали навігаційну систему ракети. 

За даними CNN, дослідники також визначили, що 82% компонентів всередині ударних БпЛА іранського виробництва, випущених Росією на території України, були виготовлені американськими компаніями.

В останньому звіті CAR не називаються конкретні компанії, які виробляли компоненти, тому що немає жодних доказів того, що фірми навмисно відправляли деталі до Північної Кореї.

Частина ракети, досліджена групою Conflict Armament Research

Частина ракети, досліджена групою Conflict Armament Research

Дослідження також показує, що Північна Корея змогла швидко виготовити ракету та відправити її до Росії. Компоненти, які досліджували, були виготовлені в період з 2021 по 2023 рік. Ґрунтуючись на цих датах виробництва, експерти кажуть, що ракета "не могла бути зібрана до березня 2023 року" і використовувалася Росією в Україні до січня.

Нагадаємо, військовий портал Defense Express повідомив, що Росія під час ракетної атаки по Києву вранці 7 лютого могла використати протикорабельну гіперзвукову ракету ЗМ22 "Циркон". До того ж на порталі оприлюднили фото, на якому видно маркування "3М22".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.02.2024 18:59