Фото: "Українське радіо"

В Україні готують новий податок на сміття: для чого це потрібно

В Україні планують ввести податок на сміття за європейським зразком. Мінприроди спільно з Міністерством фінансів та Державною податковою службою уже розробляють відповідний законопроект.

Про це розповіла заступниця міністра Вікторія Киреєва в інтерв'ю "Українському радіо".

За її словами, в Україні щороку утворюється понад 10 мільйонів тонн відходів, з яких лише незначний відсоток сортується і йде на переробку. Для розв'язання цієї проблеми уже працюють над законопроектом, який запровадить екологічний податок на захоронення відходів, який матиме різні коефіцієнти, і зробить цей процес невигідним.

"Зараз наша задача — щоб захоронення стало невигідним. А переробка, навпаки, приносила заробіток та інвестиції", — сказала заступниця міністра.

Зокрема, для розв'язання проблеми сміття в Україні вже було ухвалено рамковий Закон "Про управління відходами". Він дав змогу чітко визначити: що переробляти, а що ні.

За словами заступниці міністра, наступний крок — впровадити фінансові інструменти, а саме — екологічний податок на захоронення відходів, який стимулюватиме до сортування.

"Наступна наша задача — це впроваджувати саме сортування, роздільний збір відходів. І для цього ми включаємо декілька інструментів. Перший інструмент – це саме екологічний податок на захоронення відходів. Зараз Міністерство захисту довкілля напрацьовує підходити до цього разом з Міністерством фінансів і Податковою. І найближчим часом ми будемо обговорювати вже публічно проект", — заявила вона.

Також Киреєва наголосила, що екологічним податком на сміття також впроваджується коефіцієнт для тих, хто збирає відходи й тих, хто далі їх захоронює.

"Тобто головна ідея така: хочемо платити менший податок — починаємо сортувати. Коли з'явиться ринок сортування, попит і пропозиція, тоді все це почне розвиватися. Це буде нова сфера розвитку і виготовлення певної продукції з вторинної сировини", — розповіла представниця Мінприроди.

Киреєва пояснила, що додатково будуть і певні надходження до державного та місцевих бюджетів. І органи місцевого самоврядування зможуть, за рахунок екологічних коштів, облаштовувати місця для збору сміття.

За словами заступниці міністра, дана законодавча ініціатива доповнить ще один інструмент поводження з відходами, який буде запроваджено після ухвалення законопроекту про відходи тари та упаковування — "забруднювач платить". Цей документ вже зареєстрований у Верховній Раді.

"Відповідно до цього закону, кожен виробник повинен буде зібрати певну кількість своєї продукції й переробити. А якщо цього не зробить, то сплачуватиме великі штрафи. Тому, наприклад, підприємства, які виготовляють напої, будуть зацікавлені їх зібрати. І вони задіюватимуть інші механізми для залучення людей до здачі цих відходів", — додала вона.

Таким чином буде створена нова фінансова система поводження з відходами в Україні.

"Вона працює в Європі. В Японії вона вже має 30 рівнів сортування. Ми будемо починати з кількох видів відходів. Потім перейдемо на батарейки, електронне обладнання, шини, мастила і, навіть, утилізацію автотранспортних засобів", — розповіла заступниця міністра.

Нагадаємо, 26 липня президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення довоєнного оподаткування. Він, зокрема, передбачає скасування з 1 серпня єдиного податку у 2%.

Додамо, 19 жовтня Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект про додаткове оподаткування доходів банків. Таке рішення може додатково принести бюджету майже 10 мільярдів гривень.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2023 02:56