Фото: Freepik

В Україні можуть скасувати фіксований курс долара: в НБУ назвали умови

Національний банк України має намір повернутися до гнучкого курсу долара, таким чином відмовившись від фіксованого, який зараз становить 36,56 гривень. Проте цьому передуватиме низка умов та процесів, передбачених узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації.

Про це повідомило керівництво НБУ на брифінгу після засідання монетарного комітету.

Для переходу від фіксованого до плаваючого курсу долара регулятор хоче спочатку отримати задовільні показники за низкою параметрів. Це, зокрема:

  • інфляція;
  • реальна ринкова ставка;
  • стан та обсяг золотовалютних резервів;
  • ситуація на валютному ринку;
  • фінансова стабільність;
  • ризики безпеки.

"От практично повний список. Поки що команда Нацбанку мені до певної міри нагадує снайпера, який намагається вразити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити саме таким чином, щоб не зашкодити досягненням, які маємо сьогодні", — наголосив глава НБУ Андрій Пишний.

Варто додати, що на засіданні було знижено облікову ставку з 22% до 20%. Це означає, що гроші стануть дешевшими для банків. Відомо, що згідно з дослідженнями, на зниження облікової ставки чекала більшість учасників ринку. У перспективі це може призвести до здешевлення споживчих кредитів та зниження ставок за депозитами. Зміни почнуть діяти з 15 вересня.

Нагадаємо, 14 вересня голова НБУ Андрій Пишний зробив заяву, що НБУ своєю головною задачею під час війни вважає забезпечення стабільного курсу гривні. Це є головним пріоритетом для стабільності економіки.

Додамо, у Національному банку переконані, що інфляція в Україні сповільнюватиметься, а відновлення економіки у 2024 році значно прискориться. У поточному році вона сповільниться до 14,8%, а в наступні роки  повернеться до однознакового рівня.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 14.09.2023 16:52