Фото: Полтавський обласний ТЦК та СП

В Україні можуть запровадити початковий військовий вишкіл учнів: що відомо

В Україні хочуть запровадити початкову військовий вишкіл учнів до збройного захисту. Члени Комітету з питань молоді підтримали відповідний законопроект.

Про це повідомляє "Судово-юридична газета".

Члени комітету під час обговорення підтримали законопроект та наголосили на тому, що його ухвалення сприятиме вдосконаленню початкової військового вишколу та військово-патріотичного виховання української молоді. Пропонується передбачити, що початковий загальновійськовий вишкіл українців здійснюється з метою формування у громадян первинних загальновійськових знань і спеціальних компетентностей стосовно оборонної свідомості, ознайомлення громадян з місцем і роллю громадянина у зв’язку з усвідомленням свого обов’язку щодо збройного захисту України.

Також стало відомо, що вишкіл реалізується на третьому рівні повної загальної середньої освіти та проводиться в закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладах освіти, що мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти, шляхом викладання навчального предмета "Захист України" та здійснення заходів спрямованих на військово-патріотичне виховання.

Програми з навчального предмета "Захист України" будуть розроблятися та затверджуватися МОН за погодженням з Міноборони України. Відповідно пропонується внести зміни до законів "Про військовий обов’язок і військову службу", "Про оборону України", "Про освіту" та "Про основи національного спротиву".

Нагадаємо, Верховна Рада 11 квітня схвалила в другому читанні законопроект про мобілізацію. "За" проголосували 283 народних депутатів. Норму про демобілізацію нардепи виключили з документа. 16 квітня президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Він вступить в дію через місяць.

Нещодавно в The New York Times з’явилася стаття про те, що в Україні демографічна криза загрожує мобілізації.

Раніше глава уряду Денис Шмигаль заявив, що справедливе й раціональне бронювання військовозобов'язаних є основою робочої економіки та інфраструктури. Профільні міністерства повинні найближчим часом внести оновлену постанову про бронювання.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.04.2024 13:33