Фото: соцмережі

В Україні офіційно заборонили ртутні термометри: що це означає

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який забороняє виробництво продукції, що містить токсичні метали. Тепер під заборону потрапляють ртутні термометри.

Про це йдеться в проекті закону №0199.

Україна приєднується до Мінаматської конвенції про ртуть. Згідно з документом, з 1 січня 2024 року буде припинено виробництво, імпорт та експорт продукції, що містить ртуть. Також забороняється виробництво ацетальдегіду, в якому ртуть або її сполуки використовуються як каталізатор.

Проте вимоги Мінаматської конвенції про ртуть не поширюються на продукцію, необхідну для захисту цивільного населення та використання у військових цілях. У документі зазначено, що приєднання до конвенції не вплине на діяльність оборонно-промислового комплексу України.

Під заборону тепер потрапляють ртутні термометри, які раніше широко застосовувалися в медицині та промисловості. Однак через ризик отруєння та негативного впливу на навколишнє середовище вони були заборонені у багатьох країнах. 

Нагадаємо, в Україні з 1 липня медикаменти за програмою "Доступні ліки" можна отримати лише за електронним рецептом. Виключенням лишаються лише аптеки, які розташовані на тимчасово окупованих територіях та територіях, де ведуться активні бойові дії. Там ліки відпускатимуть і за паперовим рецептом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Технології, 03.07.2023 12:59