Фото: Telegram-канал Володимира Зеленського

В Україні оновлять перелік об'єктів з гарантованим електропостачанням: названо терміни

В Україні до липня буде оновлено перелік об'єктів критично важливої інфраструктури, які не відключатимуть від електропостачання. Водночас такі об'єкти заплановано розділити за літнім та зимовим сезонами.

Про це стало відомо із заяви очільника Держенергонагляду Руслана Слободяна.

За його словами, формування такого переліку об'єктів — це важка та копітка робота, яка потребує аналізу умов електропостачання для сотень споживачів. Він додає, що цей процес, ймовірно, звершать до 1 липня. 

Слободян наголошує, що станом на сьогодні в багатьох областях країни з переліку об’єктів з гарантованим електропостачанням вже було виключено десятки, а в деяких областях — понад сотню споживачів.

"Логіка процесу в тому, що важливо віднайти баланс і захистити об'єкти критичної інфраструктури від відключень, водночас не створюючи надмірного навантаження на інших", — зазначив він.

Зокрема пропонується розділити об'єкти інфраструктури на літній та зимовий сезони. Як наголосили в уряді, наразі до переліку включені об'єкти, що є важливими упродовж опалювального періоду, але влітку вони не працюють.

Посадовець додає, що в уряді розглядають можливість ручного перемикання у застосуванні графіків відключень, як це було взимку 2022-2023 років. Відомо, що таке перемикання здійснюється у мережі середньої напруги 10 кВ. Проте на сьогодні не всі мережі в країні повністю автоматизовані й далеко не всі частини мережі можна вимикати та вмикати дистанційно.

"Час від часу потрібно виїхати в якийсь розподільний пункт і там вже на місці вимкнути частину лінії. Це, звісно, потребує додаткових зусиль операторів системи розподілу", — наголосив Слободян.

За його словами, у серпні українцями можна очікувати на зменшення обмежень. Це може стати можливим завдяки закінченню ремонту на деяких енергоблоках атомних електростанцій та зменшення кількості об’єктів, яким гарантовано не вимикають електропостачання.

Нагадаємо, 18 червня член комітету Верховної Ради з питань енергетики Вікторія Гриб повідомляла, що один з блоків на Хмельницькій атомній електростанції готовий на 80%. Україна в умовах тотального дефіциту електроенергії не може собі дозволити не добудувати цей енергоблок.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 19.06.2024 15:37