Фото: Міністерство енергетики України

Україна повинна добудувати енергоблок на Хмельницькій АЕС, — нардеп

Один з блоків на Хмельницькій атомній електростанції готовий на 80%. Україна в умовах тотального дефіциту електроенергії не може собі дозволити не добудувати цей енергоблок.

Про це заявила член комітету Верховної Ради з питань енергетики Вікторія Гриб, пише "РБК-Україна".

Вона наголосила, що третій енергоблок буде готовий вже через три роки, адже, за її словами, наразі цей проект готовий на 80%. По цьому енергоблокові зроблено дуже багато, а також є всі розрахунки й плани.

"І не скористатися цією можливістю, мені здається, на сьогодні Україна не може собі дозволити. Тому що нам необхідні додаткові гігавати. За три роки, нам потрібно просто скористатися цією можливістю хоча б для того, що ми маємо сьогодні ці професійні кадри", — сказала вона.

Гриб додала, що над будівництвом третього енергоблока працюють кваліфіковані кадри з Запорізької АЕС. За його словами, Україна може залучити від добудови енергоблоку 1,1 гігават електроенергії.

Раніше, а саме 13 червня, прес-служба компанії "Енергоатом" повідомляла, що в Україні може збільшитись дефіцит в енергосистемі. Це пов'язано з виведенням на плановий ремонт енергоблока на одній з атомних електростанцій країни.

"Енергоатом з випередженням графіка максимально швидко та якісно проводить ремонти енергоблоків АЕС — задля їхньої надійної роботи в опалювальний період", — Котін.

Відомо, що такі ремонти проводять в теплу пору року, щоб максимально використати потужність атомної генерації під час осінньо-зимового періоду. Зазначається, що цьогоріч ремонти проводять на восьми енергоблоках на трьох АЕС країни. Йдеться про Рівненську, Південноукраїнську та Хмельницьку АЕС. Окремо варто наголосити, що планово-попереджувальні ремонти роботи не проводились з моменту окупації на Запорізькій АЕС.

Нагадаємо, раніше президент "Енергоатома" Петро Котін повідомляв, що заборгованість компанії складає 14,5 мільярдів гривень. Йдеться про борг перед держпідприємством "Гарантований покупець". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.06.2024 14:01