Петро Котін. Джерело: Facebook

"Енергоатом" заборгував перед "Гарантованим покупцем" 14,5 млрд грн

Заборгованість державної компанії "Енергоатом" складає 14,5 мільярдів гривень. Йдеться про борг перед держпідприємством "Гарантований покупець". 

Про це заявив президент "Енергоатома" Петро Котін.

За його словами, це заборгованість за 2022 рік, коли була захоплена Запорізька атомна електростанція. Раніше вона була на рівні понад 20 мільярдів гривень, але була частково погашена й наразі складає 14,5 мільярда гривень. Також очільник компанії наголосив, що "Енергоатом" фінансує механізм підтримки пільгового тарифу на світло для населення з власного прибутку.

Торік компанія профінансувала ПСО на 123 мільярди гривень. Котін зазначив, що цього року на фінансування ПСО потрібно 107 мільярдів гривень.

Раніше, а саме 13 червня, прес-служба компанії "Енергоатом" повідомляла, що в Україні може збільшитись дефіцит в енергосистемі. Це пов'язано з виведенням на плановий ремонт енергоблока на одній з атомних електростанцій країни.

"Енергоатом з випередженням графіка максимально швидко та якісно проводить ремонти енергоблоків АЕС — задля їхньої надійної роботи в опалювальний період", — Котін.

Відомо, що такі ремонти проводять в теплу пору року, щоб максимально використати потужність атомної генерації під час осінньо-зимового періоду. Зазначається, що цьогоріч ремонти проводять на восьми енергоблоках на трьох АЕС країни. Йдеться про Рівненську, Південноукраїнську та Хмельницьку АЕС. Окремо варто наголосити, що планово-попереджувальні ремонти роботи не проводились з моменту окупації на Запорізькій АЕС.

Нагадаємо, 17 червня радник прем'єр-міністра України з питань енергетики Юрій Бойко повідомив, що уряд планує значно скоротити перелік користувачів, яких не відключають від електроенергії. Це дасть змогу скоротити тривалість відключень світла для інших.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 18.06.2024 03:23