Фото: blogspot.com

В Україні планують створити альтернативні дитсадки: у МОН пояснили, як вони працюватимуть

В Україні хочуть створити різні типи дошкільних закладів для того, щоб покращити ситуацію з доступом до дитячих садочків. Це необхідно для того, щоб мати розуміння, яка модель є найбільш ефективною і вдалою у різних умовах. 

Про це повідомила заступниця міністра освіти і науки України Євгенія Смірнова в інтерв'ю ZN.ua.

За її словами, це передбачено у законі "Про дошкільну освіту", який набере чинності з 7 липня 2025 року. Вона пояснила, що наразі у документі прописані лише ідеї, робочі групи працюють над деталями їх реалізації. 

"Створення безпечних умов для дітей у садочках дає змогу батькам упевнено залишати в них малечу й повертатися до роботи, що стимулює продуктивність і зростання економіки. Щоб досягти цього високого показника, Україна має здійснити низку трансформацій, і новий закон про дошкільну освіту є їх складником", — зазначила посадовиця.

Смірнова пояснила, що сьогодні дуже важливо, щоб були різні типи закладів дошкільної освіти, а "час покаже, яка модель є ефективною в різних ситуаціях і умовах". Ідея альтернативних закладів дошкільної освіти виникла не спонтанно — такі заклади вже давно й успішно працюють у різних країнах.

Які типи садків планують запровадити?

Мобільний дитячий садок — це автобус або інший транспортний засіб, обладнаний усіма необхідними матеріалами для роботи з дітьми. Він приїздить за графіком до різних населених пунктів, зупиняється там, де є укриття. Батьки знають його розклад і приводять дітей на заняття. 

Спеціальний дитячий садок для дітей із особливими освітніми потребами — тип організації освітньої діяльності, що забезпечує здобуття дошкільної освіти дітьми віком від двох до семи або восьми років із особливими освітніми потребами, зумовленими фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями, розладами поведінки.

Сімейний (родинний) садок — це дошкільний заклад, розташований у приватному просторі — будинку чи квартирі, адаптованому для надання освітніх послуг. Домашні садочки популярні в Ірландії та Франції. 

Міні-садок до п’яти дітей — ідея подібна до родинного садка. Зараз робочі групи вирішуватимуть, як саме він працюватиме.

Центр педагогічного партнерства — ці заклади дошкільної освіти допомагатимуть батькам у вихованні дітей, які не відвідують садок. Освітній процес тут відбуватиметься за обов’язкової участі батьків або одного з них.

Дошкільний осередок — це садочок для невеликої групи дітей, який відкривають при установі — бібліотеці, Міністерстві чи навіть бізнес-організації. Перевага осередків у тому, що для них не потрібна окрема велика будівля, якщо в громаді мало дітей.

"За підтримки UNICEF в Україні вже почалося пілотування ідей, закладених у новому законі про дошкільну освіту. Наразі в UNICEF визначили пріоритетні громади, де вже незабаром відкриватимуться пілотні заклади. Це важливий крок для розроблення оптимальних рішень і підготовки детальних інструкцій, які допоможуть громадам відкрити власні заклади", — підсумувала Смірнова.

Нагадаємо, з 1 вересня 2025 року в українських навчальних закладах запроваджується інклюзивна та гнучка програма "Школа офлайн". Вона діятиме на період воєнного стану.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.09.2024 17:59