Фото: соцмережі

Програма "Школа офлайн": які зміни чекають на учнів та вчителів у наступному навчальному році

З 1 вересня 2025 року в українських навчальних закладах запроваджується інклюзивна та гнучка програма "Школа офлайн". Вона діятиме на період воєнного стану.

Про це повідомив віце-прем'єр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. За його словами, таке рішення прийняв уряд.

Мета програми — дати дітям якісну освіту з урахуванням життєвих умов, у яких опинилися українці. Федоров підкреслив, що офлайн-навчання має бути безпечним.

"Для цього з урядом і МОН співпрацюємо з компанією Palantir, визначаємо безпечні школи, де дійсно доцільно зробити укриття й повернути дітей за парти. На будівництво укриттів у прифронтових регіонах уряд виділив 7,5 мільярда гривень", — зазначив міністр.

Ця програма є інклюзивна та гнучка. Вона враховує запити дітей-переселенців, дітей, які виїхали за кордон, і дітей, що залишилися на тимчасово окупованих територіях.

"Школа офлайн" передбачає:

  • підвищення якості дистанційного навчання там, де відновити безпечний офлайн неможливо;
  • діти за кордоном, які ходять у місцеві школи, вивчатимуть в українських школах тільки предмети з українознавчим компонентом. Наприклад, українську мову, українську літературу, географію, історію України. Тобто не буде подвійного навантаження, коли дитина навчається за повною програмою і в українській, і в закордонній школі. Оцінки із закордонних шкіл перезараховуватимуть.
  • навчання за місцем перебування. Діти, які переїхали в безпечніші регіони, з 1 вересня 2025 року навчатимуться очно в школах за місцем фактичного перебування.
  • педагогічний патронаж для дітей із тимчасово окупованих територій, які навчаються за індивідуальним графіком. За кожним учнем закріплюють учителя, який зможе разом з дитиною сформувати розклад та траєкторію навчання відповідно до її потреб.

"Якісна освіта — це базова потреба дітей, яку треба забезпечити попри все. Зміни запроваджуємо без бюрократії та виключно з турботою про дітей і вчителів", — підсумував Федоров.

Нагадаємо, заступник міністра освіти Андрій Сташків раніше інформував, що в Україні до роботи у школах планують залучити кар’єрних радників. Вони допомагатимуть учням обирати профіль навчання у 10 класі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 30.09.2024 15:59