Фото: Pixabay

В українських школах з'являться кар'єрні радники: хто вони і яку роль виконуватимуть

В Україні до роботи у школах планують залучити кар’єрних радників. Вони допомагатимуть учням обирати профіль навчання у 10 класі.

Про це повідомив заступник міністра освіти Андрій Сташків в інтерв'ю "Українській правді".

Він нагадав, що концепція старшої профільної школи передбачає наявність профілів: гуманітарних, природничих, технологічних тощо. Так, учень після дев'ятого класу буде обирати профіль, що відповідатиме освітній траєкторії, якою він планує рухатися далі.

"Ми зараз працюємо над тим, щоб у восьмих та дев'ятих класах почали працювати кар'єрні радники, які будуть допомагати з вибором профілю у 10 класі", — зазначив Сташків.

Завданням кар'єрних радників буде:

  • допомогти учням обирати ті напрями, які цікаві їм;
  • допомогти учням обирати напрямки, що потрібні для майбутніх інженерів, програмістів — спеціалістів, які зможуть працювати над розробками, зокрема, нових технологій.

"На жаль, ми дійсно не маємо великої кількості учнів, які хочуть обирати саме ці профілі. Зараз школи в старших класах мають відповідні профілі навчання, але якщо подивитися на ці дані, то понад 70% — гуманітарні", — заявив заступник міністра освіти.

Сташків додав, що завдання реформи профільної середньої освіти зробити так, щоб учні обирали не тільки гуманітарні профілі.

Нагадаємо, за даними соціологічного дослідження "Реформа профільної середньої освіти", в Україні кожен другий учень 10-11 класу користується послугами репетиторів. Більшість старшокласників пояснюють своє рішення тим, що середня школа дає їм недостатній рівень знань для вступу у вищий навчальний заклад.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 27.09.2024 20:21