Фото: Telegram-канал Олени Шуляк

В Україні планують запровадити нові способи вирішення "квартирного питання"

В Україні для розв'язання житлового питання пропонують запровадити механізм кооперативів та два формати соціальної оренди. Законопроект про основні засади житлової політики винесли на громадські обговорення, а фінальну версію планують зареєструвати у парламенті за декілька місяців.

Про це повідомила голова партії "Слуга народу" Олена Шуляк в ефірі "Українського радіо". 

Перші напрацювання законопроекту представили громадськості 3 квітня 2024 року. Вони є результатом роботи, яка тривала рік. Наразі почалася серія публічних консультацій.

"Тому тільки після проведення публічних консультацій, які триватимуть весь квітень, і внесення в законопроєкт змін за їхнім результатом почнеться обговорення у всіх фракціях, профільних комітетах і міністерствах. А вже після цього — після внесення другого раунду правок, він буде зареєстрований. Тобто, фінальну версію, яку представлять на розгляд Парламенту, ми зможемо побачити не раніше, ніж за декілька місяців", — сказала Шуляк.

Вона додає, що йдеться не лише про можливість побудувати або придбати помешкання, а й про соціальну оренду, у випадку, коли громада виступає як орендодавець. Житлово-комунальні кооперативи — це дуже поширена практика в Євросоюзі. Передбачається, що буде два формати такої оренди та залежатимуть вони від рівня доходів громадянина, який її потребує. Крім цього, можуть запровадити такий інструмент, як соціальна оренда з правом викупу і навіть можливість державної компенсації за оренду житла.

"Ми розуміємо, що в громад може бути житло, яке можна використовувати як відповідний житловий фонд. Проблема в тому, що допоки ми не проведемо його інвентаризацію, якої, до слова, ще ніколи не проводили, громади не розумітимуть, що є в них на балансі, а чого немає. Тому потрібно все це порахувати й поставити на облік. Тоді їм буде набагато простіше", — каже Шуляк.

Олена Шуляк наголошує, що цифровізація є важливою частиною реалізації житлової політики та впевнена, що це допоможе запобігти випадкам корупції. 

"Це вже звичний для нас цифровий запобіжник корупції — чим менше чиновників, яким можна дати хабаря заради отримання квартири, тим нижча ймовірність, що одні люди отримуватимуть житло, а інші — ні. Ця система буде аналогом нашої Єдиної Державної електронної системи у сфері будівництва і працюватиме за вже звичним для нас правилом "Всі бачать все", — підкреслила нардеп. 

Нардеп запевняє, що публічні консультації — це один з найкращих інструментів взаємодії законодавчої влади й громадськості заради спільного вдосконалення тих чи тих процесів в державі. Шуляк наводить приклад програми компенсацій за пошкоджене і знищене житло в результаті повномасштабного вторгнення. Так, за допомогою публічних консультацій змогли удосконалити механізми цієї державної програми фінансових компенсацій.

Важливо додати, що цей законопроект — один з маяків, які Україна має втілити в реальність, щоб отримати 50 мільярдів євро від ЄС в межах програми Ukraine Facility. 

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що у 2024 році за програмою "єОселя", згідно з якою деякі українці можуть придбати житло в іпотеку під 3% чи 7%, держава планує видати 12 тисяч кредитів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 14.04.2024 02:48