Фото: Pixabay

Програма єВідновлення. Зростає популярність житлових сертифікатів і назріває дефіцит нового житла

Війна, яка триває понад два роки, щодня забирає людські життя, нищить домівки українців та робить їх вимушеними переселенцями без даху над головою. Через постійні масовані атаки російських окупантів кількість тих, хто потребує нового дому, щодня збільшується. Тож перед державою стоїть серйозне завдання: забезпечити цих людей житлом, не відкладаючи до закінчення війни. Один з інструментів отримання компенсації за зруйноване житло — це житловий сертифікат у рамках програми компенсації за пошкоджене та знищене житло єВідновлення.

Хороший старт

Станом на зараз українці отримали майже 1900 житлових сертифікатів єВідновлення, а загальна сума укладених угод сягнула близько 4 млрд гривень. Наразі використано понад третину отриманих сертифікатів — тобто постраждалі обміняли їх на нові оселі: квартири і приватні будинки. Окрім того, власники ще майже 370 сертифікатів визначилися з об‘єктом нерухомості, забронювали кошти на його придбання і очікують укладання угоди купівлі-продажу.

Житло ЄВідновлення

До трійки регіонів-лідерів щодо використання сертифікатів — а це сумарно 66% — входять Київська та Харківська області, а також місто Київ. Далі у списку областей, де найбільше скористалися житловими сертифікатами, — Миколаївщина та Чернігівщина.

За кількістю виданих житлових сертифікатів також лідирує Київська область, а саме — Ірпінська, Гостомельська, Бородянська і Макарівська громади. 

Як це працює

Програма, за якою українці можуть використати житловий сертифікат для придбання нового житла в обмін на зруйноване, запрацювала наприкінці грудня минулого року. Перший обмін сертифіката єВідновлення на нове житло відбувся у січні: сім’я з Гостомеля, яка втратила житло під час наступу російських окупантів, таким чином придбала нову оселю у Бучі на Київщині.
Житловий сертифікат — це електронний документ, яким держава гарантує профінансувати придбання нової оселі на первинному ринку нерухомості або на "вторинці" в обсязі суми, що зазначена у цьому документі.

Оформити компенсацію на знищену нерухомість можна через смартфон у мобільному додатку Дія. Отримати сертифікат також можуть українці, які перебувають за кордоном. Лише потрібно мати свого уповноваженого представника, який буде опікуватися цим питанням.

Право отримати житловий сертифікат мають громадяни України, чиє житло зруйноване внаслідок військових дій (після 24 лютого 2022 року), які не мають судимості за злочини проти держави і не перебувають у санкційному списку. Пріоритет у видачі сертифікатів віддається учасникам військових дій, людям з інвалідністю І та ІІ груп, отриманою внаслідок воєнних дій, мобілізованим громадянам, сім'ям загиблих захисників і багатодітним родинам. Ранжування відбувається автоматично в електронній системі.

Житло єоселя

Варто виділити переваги цього інструменту отримання компенсації за зруйноване житло. Програма діє на усьому ринку нерухомості — як первинному, так і вторинному. Це можуть бути квартири, приватні будинки чи інші житлові приміщення. Використати сертифікат можна у будь-якому регіоні України, не залежно від прописки та місця реєстрації.

У власників сертифікатів є можливість придбати житло у новобудові, у сучасні житловому комплексі з усіма його перевагами щодо інфраструктури та зручностями, будівельними технологіями і якістю житла. До того ж оформлення права власності на квартиру від девелопера дещо дешевше, ніж коли купувати на "вторинці". У будь-якому випадку покупець має сплатити податки.

Планується, що житловий сертифікат єВідновлення можна буде використати для купівлі нового житла за програмою державної іпотеки єОселя. На підпис президента направлено відповідний законопроект, який розширить можливості для українців придбати власне житло замість знищеного. Якщо вартість обраної нової оселі вища, ніж сума, передбачена житловим сертифікатом єВідновлення, то різницю можна покрити за рахунок коштів єОселя.

Очікується вже за кілька місяців послугою можна буде скористатись в Дії.

Ірина Міхальова, СМО Alliance Novobud:

Ірина Міхальова

"єВідновлення — надзвичайно потрібна та вчасна ініціатива. А те, що житловий сертифікат можна використати на придбання майна на первинному чи вторинному ринку, а також інвестувати кошти в обʼєкт на етапі будівництва, дає широкі можливості для вибору. Інша справа — деякі процесуальні нюанси, як-от необхідність переоформлення права власності на нерухомість до того, як на рахунок продавця потраплять кошти. Це ускладнює комунікацію з власниками вторинного ринку житла й нерухомості на стадії будівництва. Загалом значно гальмувати подальший розвиток єВідновлення можуть перебої у фінансуванні й погіршення ситуації на фронті. 

Ще один факт, на який звертають увагу наші експерти з нерухомості, — це низька обізнаність власників сертифікатів щодо умов програми, її можливостей, процесів. Люди хвилюються, що їх введуть в оману, що щось піде не так. Нашим колегам доводиться працювати такими собі продавцями-психологами, які надають всебічну підтримку та проводять детальну роз’яснювальну роботу щодо кожного кроку угоди. Кожен учасник програми єВідновлення після отримання грошового сертифіката має п’ять років для його використання.

Коли бажане житло обране, а переговори з продавцем проведені, власник сертифіката подає заяву на бронювання коштів через Дію. Протягом п’яти днів він отримує підтвердження про наявність коштів. З моменту отримання інформації про успішне бронювання у власника сертифіката є 30 днів для того, щоб укласти угоду з продавцем. Ураховуючи реалії життя, ми готові гарантувати, що у разі затримки з бронюванням коштів, обрана власником сертифіката нерухомість від девелопера Alliance Novobud чекатиме на них — звісно, в розумних межах.

Утім, готових квартир у якісних новобудовах з продуманими концепціями та в гарних локаціях уже не вистачає. Пошуки гарних варіантів житла, які відповідатимуть усім потребам і бажанням, можуть тривати місяцями. У 2025 році нестача саме готового нового житла — наприклад, якісного комфорт-класу, буде ще гострішою. Нових проектів у столиці катастрофічно мало. У пристоличному регіоні теж не достатньо кількості, щоб покрити потребу в житлі.

Ціни на нерухомість зростатимуть — постійно й планомірно протягом року. Особливо це стосуватиметься проектів на фінальній стадії будівництва та вже готових й, звичайно, за умов більш-менш стабільної ситуації на фронті".

Взаємна відповідальність

Для того, щоб запустити програму на первинному ринку та вибудувати прозорі і зрозумілі правила гри, Мінінфраструктури наприкінці минулого року опублікувало відкритий Меморандум про співпрацю з девелоперами, забудовниками, представниками будівельної галузі щодо їхньої участі в другому етапі програми єВідновлення.

Цей документ закріплює наміри держави розрахуватися з девелоперами за житловими сертифікатами — з одного боку. З іншого — забудовники зобов’язуються доброчесно та вчасно виконати зобовʼязання перед українцями, які планують придбати житло.

Також держава слідкуватиме за тим, аби фінансування за програмою єВідновлення відбулося лише на тих об'єктах, які мають зареєстровані спеціальні майнові права. Механізм реєстрації спеціальних майнових прав на майбутні об'єкти нерухомості в Державному реєстрі речових прав, передбачений законопроектом №5091, запрацював наприкінці 2023 року. У такий спосіб держава прагне убезпечити українців, які купують житло на етапі будівництва, від недобросовісних забудовників і шахрайських схем.

Саме обов’язкова реєстрація спеціального майнового права по об’єктах, що прагнуть стати учасниками програми, створює додаткові гарантії для їх захисту.

Анна Лаєвська, комерційна директорка "Інтергал-Буд":

Анна Лаєвська

"Компанія "Інтергал-Буд" однією з перших доєдналася до реалізації програми відшкодування за втрачене житло. Відповідний меморандум з Мінінфраструктури підписали ще наприкінці 2023 року, а у січні уклали першу угоду у рамках програми єВідновлення.

Наразі ми маємо п'ять угод з придбання квартир за сертифікатом відшкодування. Це одно- та двокімнатні помешкання в житлових комплексах комфорт-класу. Більшість — з ремонтом від забудовника. Пропозиція з оздобленням найбільш цікава учасникам програми, адже вона дозволяє якнайшвидше заселитись у нове помешкання, не витрачаючи час і кошти на здійснення ремонту власноруч.

Станом на кінець березня було використано 1705 житлових сертифікатів на загальну суму в 3,6 млрд гривень. У лютому кількість реалізованих сертифікатів була на 78% меншою. Тобто програма набирає обертів. Однак це поки мало впливає на ринок первинки. Причин — кілька.

Перша — вибір нерухомості на первинному ринку обмежений пропозицією лише готового житла. Від початку співпраці нас запевняли, що обмежень на вибір нерухомості не буде. Власники сертифікатів зможуть купувати як готові квадратні метри, так і нерухомість на етапі зведення.

Зараз ця опція вибору зарегульована, тож фактично люди обирають з-поміж готового у забудовника та пропозицій на вторинці. Другий варіант хоч і гірший, але дешевший. А ціна у більшості випадків є ключовим фактором вибору. Друга причина — низька обізнаність населення щодо можливості придбати житло на первинному ринку з уже виконаним ремонтом. Наявність ремонту є ще одним вагомим важелем впливу на вибір покупця, адже йдеться про людей, які втратили домівку та більшість свого майна.

За перші кілька місяців дії програми було реалізовано майже дві тисячі сертифікатів. Якби хоча б половина з них припала на ринок первинки, вплив єВідновлення на ринок був би значно відчутнішим. Звісно, збільшення обсягу платоспроможного попиту дало б поштовх до росту цін, але, навряд, критичний. Варто розуміти, що державні програми єВідновлення та єОселя націлені на доступне житло, тому забудовники зацікавлені стримувати зростання вартості, щоб не втратити цей сегмент покупців.

А от прогноз щодо дефіциту нових квадратних метрів більш реальний. За понад два роки з моменту початку повномасштабного вторгнення у Києві майже не було стартів нових житлових проектів. Навіть за поточного обсягу попиту з часом це призведе до нестачі нового житла. А якщо кількість угод на первинці почне зростати, ми досить скоро відчуваємо дефіцит пропозицій у новобудовах".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Статті, 10.04.2024 13:00