Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні продовжують зростати ціни: Нацбанк озвучив причину

В Україні в останній місяць літа споживча інфляція прискорилася до 7,5% у річному обчисленні. Відтак, ціни на деякі товари та послуги також підвищилися.

Про це свідчать дані жовтневого Макроекономічного та монетарного огляду Національного банку.

"Фактична споживча інфляція в серпні очікувано пришвидшилася та лише незначно перевищувала траєкторію прогнозу НБУ, опублікованого в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Одним із основних чинників її зростання було пришвидшення продовольчої інфляції внаслідок скорочення пропозиції через посуху", — йдеться в огляді.

За даними НБУ, у серпні продовольча інфляція стрімко пришвидшилася внаслідок відновлення зростання цін на сирі продукти. Це відбулося на тлі скорочення пропозиції продовольчої продукції через несприятливі погодні умови. Швидше зростали ціни й на оброблені продукти харчування. Головні причини — подорожчання продовольчої сировини та подальше збільшення витрат підприємств на енергозабезпечення й оплату праці.

"Стрімкіше дорожчали більшість непродовольчих товарів, передусім під впливом курсового чинника. Натомість ціни на одяг та взуття знижувалися швидше, вірогідно через зростання конкуренції між продукцією імпортного та українського виробництва. Темпи зростання цін на послуги дещо пришвидшилися під тиском виробничих витрат бізнесу", — зауважує Нацбанк.

Водночас зростання цін на пальне в серпні сповільнилося через достатню кількість запасів пального та нижчі, ніж очікувалося, ціни на нафту на світових ринках.

Також ціни на алкогольні напої знижувалися дедалі повільніше. Подорожчання тютюнових виробів теж дещо сповільнилося, проте ціни на них зростали доволі високими темпами.

Ціни в Україні стрімко зростають

Інфографіка: НБУ

Натомість інфляція на ринку фармацевтики пришвидшилася через вплив курсового чинника.

"Як і раніше, інфляцію стримував мораторій на підвищення тарифів на окремі житлово-комунальні послуги для населення", — йдеться в огляді НБУ.

Згідно з даними Нацбанку, промислова інфляція в серпні сповільнилася до 31,2% р/р (проти 33,3% р/р у липні). Це пов'язано з уповільненням зростання цін в енергетиці та харчовій переробці, зокрема у виробництві цукру через високі перехідні залишки.

Нагадаємо, доходи державного бюджету України у вересні значно знизилися. Причина — відсутність міжнародної допомоги. Зокрема, у вересні 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 120,5 мільярдів гривень податків, зборів та обов'язкових платежів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.10.2024 23:27