Фото: depositphotos

Доходи держбюджету України у вересні різко впали: що стало причиною

Доходи державного бюджету України у вересні значно знизилися. Причина — відсутність міжнародної допомоги.

Про це повідомила прес-служба Міністерства фінансів України.

У вересні 2024 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 120,5 мільярдів гривень податків, зборів та обов'язкових платежів.

Так, за даними Мінфіну, минулого місяця надходження платежів від Державної податкової служби становили 64,3 мільярда гривень, у тому числі:

  • податок на додану вартість — 22,0 мільярда гривень;
  • податок на доходи фізичних осіб та військовий збір — 19,6 мільярда гривень;
  • акцизний податок — 13,2 мільярда гривень;
  • податок на прибуток підприємств — 4,9 мільярда гривень;
  • рентна плата — 3,7 мільярда гривень.

Платежі від Держмитслужби надійшли в обсязі 52,3 мільярда гривень. Крім того, близько 37,3 мільярда гривень у вигляді ЄСВ надійшло до фондів пенсійного та соціального страхування.

Варто зазначити, що 1 жовтня голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк заявив, що у вересні 2024 року вперше з початку повномасштабної війни Україна не отримала коштів від міжнародних партнерів.

"Зовнішня допомога за вересень. Ну її не було. Тобто нуль. Вперше за початок війни. Таким чином у вересні 2024 по загальним надходженням у бюджет рівно теж саме що і за внутрішніми запозиченнями", — зазначив він.

Нагадаємо, 2 жовтня голова бюджетного комітету ВР Роксолана Підласа заявила, що народні депутати наприкінці жовтня зберуться у Верховній Раді, щоб проголосувати в першому читанні за державний бюджет на 2025 рік. В цілому його мають ухвалити у листопаді.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 03.10.2024 19:16