Денис Шмигаль. Джерело: урядовий портал

Уряд домовився про реструктуризацію держборгу: чим це вигідно Україні

Україна зробила важливий крок до зміцнення фінансової стійкості країни. Майже всі власники українських єврооблігацій підтримали реструктуризацію боргу, яка дозволить зекономити значну суму на його обслуговуванні в найближчі три роки.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Робимо ще один значущий крок до зміцнення фінансової стійкості України", — заявив він.

За словами прем'єра, понад 95% власників українських єврооблігацій підтримали пропозицію про реструктуризацію боргу, підготовлену Міністерством фінансів у співпраці з Комітетом власників єврооблігацій.

Шмигаль пояснив, що це рішення дозволить зекономити 11,4 мільярда доларів на обслуговуванні боргу в найближчі три роки. Також реструктуризація боргу зміцнить бюджет країни та дасть змогу краще фінансувати оборону.

"Вітаю команду Мінфіну з цією перемогою та щиро дякую нашим партнерам за незмінну підтримку", — додав посадовець.

У Мінфіні пояснили, що реструктуризація передбачає:

  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на 8,5 мільярда доларів;
  • зменшення боргових платежів на 11,4 мільярда доларів протягом періоду дії програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на 22,75 мільярда доларів до 2033 року (скорочення на понад 75%);
  • збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на чотири роки (додатково до двохрічного збільшення терміну обігу у 2022 році).

Нагадаємо, за даними Мінфіну, в Україні у липні зріс державний та гарантований державою борг. Це здебільшого пов'язано зі збільшенням довгострокового пільгового фінансування від міжнародних партнерів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 28.08.2024 19:59