Фото: ілюстративне. Джерело: Pixabay

В Україні різко зросла кількість банкрутів серед громадян: з чим це пов’язано

В Україні за чотири останні місяці поточного року вдвічі побільшало людей-банкрутів. Більшість — громадяни від 25 до 45 років.

Про це йдеться на платформі відкритих даних "Опендатабот".

За даними Верховного суду України, цього року відкрили 651 справу про банкрутство. Найбільше — у столиці, на Київщині та Дніпропетровщині. Торік розглядалось 575 таких справ.

Найчастіше неплатоспроможними є люди віком:

  • від 25 до 45 років — 64,1%;
  • старше 45 років — 28,7%.

Найбільше банкрутів:

  • у столиці — 95 справ (15% від загальної кількості);
  • на Київщині — 58 справ (9%)
  • на Дніпропетровщині — 53 справи (8%).

кількість справ про банкрутство

Інфографіка: "Опендатабот"

Чому в Україні зросла кількість банкрутів

Адвокат, арбітражний керівник, член Кваліфікаційної комісії арбітражних керівників, фахівець з питань банкрутства Денис Лихопьок вважає, що така динаміка, скоріш за все, є "відкладеним попитом", аніж стрімким зростанням, обумовленим якимось одним фактором.

"Варто розуміти, що на початку повномасштабної війни людям було не до того, аби розбиратися із боргами — в пріоритеті опинились питання виживання. Водночас понад рік діяв мораторій на стягнення більшої частини боргів у виконавчих провадженнях. Вже після того, як цей мораторій було скасовано, приватні та державні виконавці нагадали боржникам про їх зобовʼязання. Це й могло стати тією рушійною силою, яка спонукала людей шукати рішення у погашенні боргів через процедуру неплатоспроможності. До того ж наразі в Україні вже напрацьовується позитивна судова практика в питаннях банкрутства громадян", — пояснив він.

кількість банкрутів по регіонах

Інфографіка: "Опендатабот"

Нагадаємо, раніше ми писали, що деякі громадяни можуть отримувати два види соціальної грошової допомоги одночасно. Йдеться про виплати на проживання внутрішньо переміщених осіб та допомогу по малозабезпеченості. Ці два види державної соціальної підтримки не є взаємопов'язаними, тому їх можна отримувати одночасно. Зокрема, право на соцдопомогу мають малозабезпечені родини, які постійно проживають в Україні, а також інші малозабезпечені сім’ї у випадках, передбачених законом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 21.10.2024 18:18